Nationell tävling i långdistans
Gullabo – söndag 1 augusti 2021
Ingående i Pölder OL-Cup
Pölder OL-Cup

Banläggarens ord

Nu närmar sig söndagen 1 augusti då Torsås OK arrangerar en nationell långdistans i den sägenomspunna Gullaboterrängen. Trakten är full av platser med intressant historia och folktro. Läs gärna historiken på vår hemsida!

Gullaboterrängen blev känd i orienteringskretsar då Torsås OK karterade området och arrangerade en serie av tävlingar mellan åren 2004-2010. Kartan utökades också med fina områden kring den idylliska byn Degerhyltan där vi nu ska hålla till. Gullabokartan är nog vår mest omväxlande karta där man möter allt från väldigt öppen och lättlöpt storskog till riktigt tuff och stenig vildmark.

Det finns även små hedmarkliknande områden, större sankmarker och stenhällsområden. De längre banorna får prova på det mesta medan de kortare banorna i stort sett endast springer i fin storskog. Gemensamt för hela kartan är att det är detaljrikt överallt. Det blir på så vis roligt och tekniskt hela vägen. Det gäller att hålla koncentrationen!

Det var först meningen att tävlingen skulle avgöras som en vårtävling. Nu blir det en sommartävling vilket gör att några områden har blivit lite ”bushigare” än annars. Detta märks främst på de längre banorna. Det kan bli en mental och fysisk kamp då det kommer att krävas styrka för att orka hålla farten i undervegetationen och den bitvis steniga bottnen.

Det finns en del stigar, både stora och små, i området som är bra ledstänger för de lättare banorna. För att få ihop de allra lättaste banorna har vi dock varit tvungna att snitsla på en del ställen för att komma fram med banorna. På många håll blir det utmanande direkt man lämnar stigarna.

Sammantaget är det ett riktigt intressant, fint och bitvis tufft orienteringsområde ni kommer att få springa i. Nu är det alltså dags att ge sig ut på en karta som är nyreviderad 2021 och har utökats med två nya områden som aldrig tidigare använts i OL-sammanhang. Ut och njut!

Lycka till! Jonas Persson, banläggare