Stark insats på Tjoget!

Orienteringsfesten Tjoget har nu gått av stapeln i Rasslebygd, strax öster om Emmaboda. Lite extra festlig stämning blev det på festivalområdet främst när det var mörkt och festivalbelysningen tändes. Torsås OK svarade för en mycket stark insats denna helg. Alla blåvita kämpade i en ganska flack terräng som bitvis var förvånansvärt svårlöpt pga smågropig och stenig botten.
Kartan var detaljfattig i vissa områden medan det var riktigt plottrigt i andra.

Förberedelser i Torsås OK-tältet.
Förberedelser i Torsås OK-tältet.
Emil Hälsar strax innan start.
Emil Hälsar strax innan start.
Festivalstämning på natten!
Festivalstämning på natten!

Riktigt skoj att vi kunde få ihop ett lag trots att en del "givna" löpare inte kunde ställa upp i år. Ännu mer med tanke på att vi som tidigare nämnt är en av de klubbar som varit med på flest Tjogetupplagor.
Roligt också att vi dammade av en gammal Tjogeträv i Daniel Emilsson som ställde upp på en de längre sträckorna. Vi hade även en debutant i Felicia Hedlund Oliver som orienterat i 2 månader! Mer om det längre fram.

Sofie spurtar mot mål på sträcka 3.
Sofie spurtar mot mål på sträcka 3.
Det var mycket Torsås OK även på Miniknatet. Här är det Viktor, Sofie, Agnes och Joar som är på väg runt banan.
Det var mycket Torsås OK även på Miniknatet. Här är det Viktor, Sofie, Agnes och Joar som är på väg runt banan.

Under resans gång fick vi kämpa ordentligt och placeringarna gick upp och ner i vågor. Oavsett om det gick bra eller man hade det tuffare i terrängen så är alla lika viktiga för att vi ska kunna ställa upp med ett rent Torsås OK-lag. Egentligen är det fantastiskt att vi lyckas med detta! Vi klarade den viktigaste målsättningen att gå runt samtliga 20 sträckor utan missöden. Riktigt skoj och mycket starkt! Det var 7 lag som inte kom runt stafetten i år.

Det var i år något färre anmälda lag jämfört med 2023 - 62 st. Det kan mest förklaras med att klubbarna i Oskarshamn och norrut arbetade med O-ringen denna helg. Tävlingen började kanonbra när en otränad Emil som vanligt sprang in på en mycket imponerande 30:e plats på förstasträckan, drygt 3,41 efter täten. Detta följde vi upp de följande sträckorna med platser strax över 30. Vi föll dock efterhand tillbaka lite men alla gjorde det jättebra och kämpade på! Till slut kom vi på en 50:e plats av 62 startande. Riktigt bra!
Prestationer och annat roligt som stack ut, förutom Emil, kan vi i alla fall nämna. Maria gjorde på sträcka 2 sin första tävlingsstart på många år och kan om hon håller sig hel framöver ses som ett nyförvärv kommande Tjogetupplagor. Sofie gjorde en bra insats i sitt andra Tjoget på sträcka 3. Erik svarade för en stark insats på en sträcka (4) med hård konkurrens. Felicia som vi nämnde tidigare klarade sin utmaning med glans då vi räknade med att hon skulle få omstart på sträcka 15 som är en svår damsträcka. Det gällde alltså att hänga och det gjorde hon lätt och avslutade med en riktigt vass spurt. Det räckte till en 18:e plats på sträckan, 8.24 efter sträcksegraren!
Vasst! Nämnas måste även Håkan som på sträcka 18, som var 3 km blå, sprang på 31.40! Mycket strongt som 70-plussare i den terrängen! (Håkan är 72). Roligt även att Evert ställer upp för moderklubben år efter år! Värdefullt!

Simon Fogelström växlar till Magnus som ska ut på sträcka 14.
Simon Fogelström växlar till Magnus som ska ut på sträcka 14.
Nya Felicia spurtar förbi några lag på upploppet.
Nya Felicia spurtar förbi några lag på upploppet.
Göran på sträcka 17 svänger in på upploppet.
Göran på sträcka 17 svänger in på upploppet.

Ett riktigt stort tack till alla som kämpade i skogarna kring Rasslebygd! Tack även till Uno och Karl-Gunnar, från klubbens första generation, som kom och följde tävlingen och stöttade laget! Dessutom var Ulla, Chasmine och Viktor på plats och supportade.

Vinnare av årets Tjoget blev OK Pan-Kristianstad. Extra roligt då en Torsås OK-kille var med där och avgjorde stafetten. Det var Henric Höglind som tog upp laget i ledning på sträcka 10. Han tog in 2.41 på IKHP och gick ifrån med 50 sekunder. Fjolårssegrarna OK Orion 1 felstämplade på sträcka 1, ett riktigt tråkigt öde.

Ett stort tack även till arrangörerna Emmaboda Verda OK och Lessebo OK som år efter år ser till att vi har en höjdpunkt under sommaren att se fram emot.

Vinnande lag i Tjoget 2024: OK Pan-Kristianstad.
Vinnande lag i Tjoget 2024: OK Pan-Kristianstad.

2025 går Tjoget åter med Lessebo OK som arrangör. Då hoppas vi att vi åter kan ta upp traditionen med en Torsås OK-camping och långbord på lördagskvällen. Datum är 5-6 juli och tävlingarna går då nordost om Lessebo samhälle. Boka in!

Närmast väntar O-ringen Smålandskusten, för första gången som arrangörer.

Glöm nu inte bort Sommarkontrollerna i Gullabo som är ett bra sätt att hålla igång i vår utmanande terräng. Dessutom är Naturpasset på Torsås Södrakartan igång under hela sommaren. Vi har även ett Naturpass på norra Öland då vi är med i sammanslutningen Ölandskartor. Njut av sommaren!

Jonas Persson, 2024-07-08