Hösten 2023

Efter O-ringen och Ölandslägret väntar nu en ovanlig augusti. Normalt är det ganska få tävlingar denna månad men i år är det väldigt få. I närområdet går det ingen tävling under månaden. Målilla OK har ställt in den enda tävling som är någorlunda nära, gissningsvis pga O-ringen nästa år. Det gäller alltså att försöka hålla formen på hemmaplan inför tävlingarna som drar igång i september. Ett tips här är att springa på Sommarkontrollerna. Inom kort är alla kontrollstolpar inplockade men kartorna låter vi ligga kvar i glasverandan så att man kan träna när man vill och tycker att det passar. Det finns bl.a. en momentbana, något som vi inte tränar på så ofta men som är otroligt nyttigt och utmanande. Tänk bara på att undvika morgon och eftermiddag/kväll pga bockjakten!

Onsdagen 16 augusti startade bockjakten och då bör vi vara försiktiga i skogarna särskilt i början. Främst under morgon och kväll är det störst risk. För att undvika risker med jakten kör vi som vi brukar på senare år en träning från klubbstugan där det garanterat är jaktfritt. OL-träningen är kallad Bockjakten och går tisdagen 22 augusti.
Innan dess har vi vår traditionella Sommarkväll vid stugan söndagen 20 augusti kl 15 med trevligt samkväm. Anmäl dig gärna!

Onsdagen 23 augusti kan daglediga vara med på en häftig och annorlunda Veteran-OL på Ramsö utanför Nättraby.

Tävlingarna drar sedan igång lördagen 2 september med DM i medeldistans. Smålands (vårt) DM går vid Lammhult och OK Norrvirdarna arrangerar. Vill man ha kortare väg till en tävling kan man välja att springa Blekinges medel-DM i Bastasjö där Karlskrona SOK står för arrangemanget.
Söndagen 3 september går stafetterna i båda distrikten och där får vi svårt att ställa upp om vi inte ställer upp i propagandaklasserna eller springer i individuell öppen klass.

Vi har även möjlighet att få kanonträningar genom att provlöpa banor inför O-Ringen 2024 Smålandskusten. Alla klasser kommer inte att finnas tillgängliga utan bara ett antal utvalda klasser. Vi har lite otur då det under den enda helgen med provlöpning händer en hel del annat på nära håll. Men vill och kan man åka får man otroligt fin orientering.

Program provlöpningar O-ringen:

Onsdag 6/9 Havslätt etapp 4 Medel
Lördag 9/9 Rosenfors etapp 1
Söndag 10/9 Rosenfors etapp 2 Medel
Onsdag 13/9 Gunnarsö etapp 3
Onsdag 20/9 Flathult etapp 5

Helgen 9-10 september går U-SM på Torhamnslandet i OK Orions regi. Både lördag och söndag kör man även publiktävlingar i medeldistans där vi på söndagen tävlar om vandringspris vilket för ungdomarna innebär en kamp om Älghornet.

Lördagen 16 september går konstigt nog 2 tävlingar, på söndagen ingen. Det är Vilselöpet (Olofström) i långdistans och Ålems OK:s medeldistans som går samtidigt.

Lördagen 23 september går Natt-DM hos IKHP i Huskvarna. Under söndagen går DM lång i Gränna. Normalt ska man väl alltid åka på alla DM om man kan men vi gissar att det inte blir många. Vi tänker istället köra den fjärde och sista deltävlingen i Allan Höglinds Cup söndagen 24 september.

I slutet av september är det dags för den fjärde och sista deltävlingen av Allan Höglinds Cup. Här en bild från den andra deltävlingen som gick på södra delen av Gullabokartan.
I slutet av september är det dags för den fjärde och sista deltävlingen av Allan Höglinds Cup. Här en bild från den andra deltävlingen som gick på södra delen av Gullabokartan.

Helgen efter det avslutas Pölder OL-Cup för ungdomarna hos OK Gränsen, Habo. Väldigt långt att åka. Under fredagen går en nattävling och på lördagen en medeldistans. Söndagen 1 oktober går däremot en tävling på närmare avstånd. OK Skogsfalkens Falkdrevet går i närheten av Eriksberg i medeldistans.

Helgen 7-8 oktober går sedan underbara 25-Mannastafetten och 25-Mannamedeln i Stockholm. I dagsläget är det inte klart hur det blir för oss. Nybro OK som vi skulle bilda lag med kan inte ställa upp så vi kollar nu läget med alternativ.
Sedan går tävlingar på långt håll de kommande helgerna och man kan bl.a. vara med på ungdomstävlingarna Daladubbeln, Helg utan Älg på Gotland eller springa på Bornholm för att nämna några alternativ.
Under oktober kommer vi också att dra igång våra Vinterträningar på söndagarna och här återkommer vi när vi har klara besked.
Nu laddar vi och tränar på inför kommande orienteringsutmaningar!

Jonas Persson, 2023-08-17