O-ringen i Åre

Så kan vi summera årets O-ringen som gick i Åre. Detta innebar helt naturligt lite annorlunda förutsättningar mot ett ”vanligt” O-ringen. Det innebar stug- eller lägenhetsboende för de flesta även om det fanns två mindre O-ringencampingar. En annan sak var terrängen där vi fick känna på både kalfjäll och fjällnära skogsterräng.

Torsås OK kom till start med sammanlagt 11 löpare under veckan. I år gjorde en hel familj premiär i O-ringensammanhang och det var Erik, Chasmine, Sofie och Viktor från Strömby. Jätteskoj att ni var med på detta enorma äventyr! Dessutom var Agnes och Joar Persson med på Miniknatet under veckan. Det måste verkligen sägas att Miniknatet under ett O-ringen håller riktigt hög klass med olika teman varje dag och en mängd aktiviteter för de små under banan. Teman i år var bl.a. fjället, vintersport och Storsjöodjuret. De övriga som ställde upp var Magnus Nilsson, Tea och Simon Waxegård, Tommy och Ulla, Jonas och Maria och Arne.

På väg mot andra etappen i Trillevallen då vädret visade sig från rätta sidan. Man ville gärna haft en kamera med sig under loppet för att visa de fantastiska vyerna men det är tyvärr inte görbart.
På väg mot andra etappen i Trillevallen då vädret visade sig från rätta sidan. Man ville gärna haft en kamera med sig under loppet för att visa de fantastiska vyerna men det är tyvärr inte görbart.
Förberedelser i Torsås OK-lägret inför första teappen.
Förberedelser i Torsås OK-lägret inför första etappen.
Ingen dålig utsikt från ett Miniknat!
Ingen dålig utsikt från ett Miniknat!
Agnes och Joar stämplar vid en Miniknatkontroll och springer sedan parallellslalom. Temat för dagen var vintersport.
Agnes och Joar stämplar vid en Miniknatkontroll och springer sedan parallellslalom. Temat för dagen var vintersport.

Inför O-ringen såg väderrapporterna allt annat än positiva ut då det förutspåddes massor av regn och dessutom kyla under veckan. Det visade sig dock bli betydligt mindre regn än utlovat och dessutom varmare. Skönt!
Vad gäller orienteringen bjöds det på ett par olika terrängtyper. Båda var relativt detaljfattiga men de sanka sluttningarna kunde upplevas som ganska diffusa och svåra att läsa av. Kompassen och riktning kom att stå i centrum betydligt mer än vad vi är vana vid. Den först etappen gick vid Trillevallen och bjöd på sluttnings-OL nedanför fjället Välliste. Det var väldigt sumpigt och blött och på sina håll mycket lerigt. Andra etappen gick uppe på fjället och bjöd dessutom på otrolig utsikt åt alla håll. Här var den högst belägna kontrollen någonsin i ett O-ringen på 1020 meters höjd. Efter ca 100 höjdmeter på väg till start väntade ännu mer, nästan brutalt jobbig klättring men man fick som sagt betalt med en enastående utsikt. Den tredje etappen hade en egen arena norr om kommunhuvudorten Järpen. Här väntade den terräng som mest liknande något vi tidigare orienterat i. Slutet var dock svårt då det var detaljfattigt och såg lätt ut på kartan men att få ihop de vita, gula och gröna områdena var en utmaning. Etapp 4 och 5 gick i Ånn, högt beläget, inte långt från Norge. Utsikten var här fantastisk där man såg Ånnsjön och där bortom bl.a. Ottfjället, Sylarna och Snasahögarna.

Mäktiga vyer över flera fjäll mötte oss på de två sista etapperna i Ånn.
Mäktiga vyer över flera fjälltoppar mötte oss på de två sista etapperna i Ånn.

Under den första etappen var ett resultat som stack ut lite mer. Debutanten Erik Jonsson slutade 3:a i öppna klassen Medelsvår 3,3 km. Där satte han tonen för veckan som slutade med en imponerande tredjeplats även i totalen. Dottern Sofie var en annan som stack ut i sitt första O-ringen med en total 47:e plats bland 128 startande i D 10. Då ska man tänka på att hon är 9 år och alltså har ett år kvar i klassen. Starkt Sofie!
Ett etappresultat som stack ut var Jonas som slutade 9:a på sista etappen bland 200 löpare i H 55 kort. Nämnas ska även Viktor Jonsson 5 år som kämpade runt Inskolning 2 km varje dag. Med väg till start, till bussar, arenor mm blev det en dryg mil per dag. Arne var en annan som fick en rejäl utmaning i tuffa klassen H 21. Med banor på 9-10 km i den tuffa terrängen innebar det en ordentlig utmaning!

Tännforsen var ett av flera utflyktsmål som under vilodagen invaderades av massor av orienterare.
Tännforsen var ett av flera utflyktsmål som under vilodagen invaderades av massor av orienterare.
Kabinbanan upp på Åreskutan var ett av flera givna utflyktsmål under veckan.
Kabinbanan upp på Åreskutan var ett av flera givna utflyktsmål under veckan.

I huvudklasserna vann Sara Hagström, IFK Göteborg, överlägset för andra året i rad. På herrsidan vann finnen Olli Ojanaho.

Vi har även några tävlingar inom Torsås OK. I finalen i O-ringen-cupen hade vi i år 3 löpare. Simon, Jonas och Sofie möttes och där vann Sofie med en marginal på 1,20 minuter före Jonas. Här gäller det att vara så nära klassegraren som möjligt varje dag. Det är en tävling där alla kan möta alla. Vi har även ett tips där alla som vill tippar sin placering efter 4 etapper. Här svarade Ulla och Magnus Nilsson för en stark bedrift då de var endast en plats ifrån sitt tips. Det blev alltså delad seger.
Årets grej vanns i år överlägset av Sofie Jonsson. Hon tog flera steg framåt under O-ringen och tog platser under hela veckan. Jätteroligt! I år var årets grej gestaltad av en älg då älgen finns på Jämtlands landskapsvapen och dessutom är Jämtlands landskapsdjur.

Vi höll naturligtvis liv i traditionen med kycklingkväll under torsdagen. Det blev dock för första gången ingen traditionell kycklingkväll med långbord på campingen utan det blev ett trevligt restaurangbesök i Åre. Här är en av utmaningarna med stugboende, att få ihop det sociala i klubbarna. Men ett O-ringen med stugboende då och då är väl ok. En fördel är, om man så tycker, den högre boendestandarden. Kostnaden kan dock skrämma en del.

Åre torg där vi denna gång hade vår kycklingkväll på en reestaurang.
Åre torg där vi denna gång hade vår kycklingkväll på en reestaurang.
En annorlunda kycklingkväll på en restaurang. Det funkade bra det med och vi fick en trevlig kväll tillsammans.
En annorlunda kycklingkväll på en restaurang. Det funkade bra det med och vi fick en trevlig kväll tillsammans.
Det ovanliga C-ortstorget låg vid Åres hypermoderna järnvägsstation som även rymde flera affärer.
Det ovanliga C-ortstorget låg vid Åres hypermoderna järnvägsstation som även rymde flera affärer.

Torsås OK:s deltagare bodde i lägenheter i Åre by. Här blev det en rejäl promenad till C-ortstorget och bussarna varje dag. Orienterarna var dock utspridda på olika boenden i ett stort område från Ånn till Järpen. Det innebar en rejäl logistisk utmaning med satellitparkeringar och buss/tågbyten. Tyvärr funkade det inte riktigt utan det slutade med ganska rejäla köer ibland. Informationen, eller bristande sådan, var något annat som vi får ta med oss till nästa års O-ringen då vi står som arrangörer.
Det blev till slut 15 657 deltagare som sprang någon etapp, en siffra som förhoppningsvis ökar nästa år.

I år var det tredje gången vi har gjort något för vårt eget kommande O-ringen 2024 vid Smålandskusten. Torsås OK var en av klubbarna som befolkade montern vid O-ringentorget. Det var full rulle vid tältet där det informerades om allt från etapper, C-ort och utflyktsmål. Efter den sista etappen togs samtliga löpare emot av blivande arrangörer på Smålandskusten då vi delade ut tygmärken från Åre och välkomnade alla till oss 2024.

Åres gröna färg byts nästa år mot Smålandskustens blå.
Åres gröna färg byts nästa år mot Smålandskustens blå.
Deltagarna fick sitt tygmärke efter 5 dagars kamp i Jämtlandsterrängen. Smålandskustens arrangörer välkomnade samtliga deltagare till Smålandskusten 2024. Vi var med och bidrog.
Deltagarna fick sitt tygmärke efter 5 dagars kamp i Jämtlandsterrängen. Smålandskustens arrangörer välkomnade samtliga deltagare till O-ringen 2024. Vi var med och bidrog.

Till slut ett stort tack till alla som bidrog till att vi fick en härlig vecka tillsammans i Åre. Här ingår även de som inte själva deltog i skogarna men som var med hela veckan. O-ringen är en riktig höjdare som man ogärna missar. Nästa år ska vi alltså ses i Oskarshamn och Målilla där etapperna går. Torsås OK har hand om en start och dessutom har vi några medlemmar som har andra uppdrag i förberedelserna och under veckan. Det finns dock plats för många fler att ställa upp under veckan så anmäl gärna intresse till Maria, 076-8090921. Vi vill ogärna släppa många arbetsuppgifter till andra idrotter utan de ska stanna inom orienteringen. Dessutom är det ju så att vi ”bjuder igen” efter att ha deltagit på många O-ringen. Det är första gången som Kalmar län är arrangörer av detta jättearrangemang.
Man blir nästan lite sugen på att springa själv då det väntar fin och rolig terräng. Under de två första etapperna i Målilla (Rosenfors) väntar en mer kuperad, stenig, men mycket fin och detaljrik terräng. Här finns även vildmarksliknande terräng. I Oskarshamn väntar även här hög detaljrikedom och en hel del stenhällar. Deltagarna lär få riktigt skoj i skogen!

Nu närmast väntar en annan höjdare men i mindre format, nämligen Ölandslägret. Det är ju en av tjusningarna med vår sport att både det stora och det lilla har sin tjusning och båda kan vara lika fantastiska.

O-ringens hemsida

Torsås OK:s resultat

Jonas Persson, 2023-08-02