Smålandskusten – ”Vårt” O-ringen
O-ringen Smålandskusten är över och många av klubbmedlemmarna är slitna men glada. Torsås OK och O-ringen, eller 5-Dagars som det kallades förr, har länge haft starka band. För många i klubben, då Torsås Goif:s OL-sektion, startade det 1979 i Örebro och sedan dess har klubben nästan alltid haft en otroligt stor andel av klubbmedlemmarna med på ”Världens största äventyr” som det kallas. Att det skulle dröja 45 år innan vi ”bjöd tillbaka” kunde ingen drömma om men i år, 2024, var det så dags för Torsås OK och även Kalmar län att arrangera sitt första O-ringen.
Att det blev Smålandskusten som namn var viktigt då det inte bara var Oskarshamns angelägenhet utan hela länets. Samtliga länets OL-klubbar var också med som arrangörer. Att Oskarshamn blev centralort var dock ett bra val då det ligger mitt i länet, har fin terräng, en kommun som ställt upp föredömligt liksom ett starkt näringsliv som visat framfötterna.
Många funktionärer har arbetat i flera år och efter hand har allt fler engagerats både i Torsås OK och de andra klubbarna. Visst har man gissat att det måste vara ett enormt arbete med att arrangera ett O-ringen men nu när vi varit ”på andra sidan” har man sett små detaljer som man knappt har tänkt på att de finns. Det började ungefär 2018 med allmänna informationsmöten och sedan har vi ju fått skjuta på arrangemanget pga pandemin så planeringstiden har blivit riktigt lång. Sedan har det blivit mängder med både allmänna och funktionsknutna möten både på plats i Oskarshamn och digitala.
Torsås OK har trots att vi är en liten klubb dragit ett stort lass på många fronter. Det visade sig att vi ibland fick byta arbetsuppgifter mot de tänkta och ibland hoppa på nya uppgifter som vi inte planerat från början. De arbetsuppgifter vi haft under arrangemanget är: bankontrollant, campingvärd, arenabygge, kontrollutsättning, elinstallation och service, ansvar för start 7 med samtliga uppgifter som följer där, förberedelser av karantän för elitsprint, väktare/säkerhet, barnpassning och rivning av campingen. Kanske har något ytterligare missats?
Jonas drog igång arbetet som bankontrollant på allvar ca ett år innan tävlingarna. Sedan har många haft möten inom sina respektive områden och trappat upp arbetet ju närmare man kommit tävlingarna.
Två helger innan tävlingsstart, 13-14 juli, var Jonas med på kontrollutsättningen av samtliga etapper.
Tommy drog då igång det mycket viktiga och krävande jobbet med elinstallationer och service av dessa. John var med i uppbyggnaden av arena Gunnarsö och Döderhultsdalen. Ulla, Emma och Hans fungerade som campingvärdar då deltagarna kom till campingen. Det blev extra utmanande pga de översvämningar som gjorde att något hundratal campingrutor fick flyttas till alternativa platser i Oskarshamn. Arne fungerade mycket lämpligt som väktare.
Helgen innan tävlingarna drogs arbetet med start 7 (sponsrad av Tork) igång på allvar även om materiel hämtats långt tidigare och övningar hållits på hemmaplan. Med Göran som startchef och Magnus O och Catrine som biträdande byggdes starten för etapp 1 i Rosenfors. Vi gick igenom arbetsuppgifterna och olika scenarier. Vår start hade en blandning av åldrar då vi hade ungdomar 13-16 år och även tävlingens äldsta deltagare från 75 år till över 90 år. Bl.a. hade vi O-ringens grundare Peo Bengtsson, OK Pan-Kristianstad, hos oss varje etapp. Vi hade även en blandning av klasser med lottad minutstart och även klasser med ”pinnstart” där löparna själva får välja starttid.
Det visade sig att starten kom att fungera alldeles ypperligt under tävlingsveckan och det var ett roligt jobb men även mycket krävande. Helst för det ”tidiga gänget” (startcheferna, Anna och Emma som var klockansvarig) som första etappen skulle hämta kartor i Oskarshamn kl 4.30! Detta blev naturligtvis ännu tuffare då vi pga översvämningarna fått flytta till Figeholms camping. Tidiga morgnar blev det! Även sista etappens jaktstart som ju är lite speciell klarades med bravur. En rolig sak med att arbeta på starten är att man efter flera dagars tävlande lär känna deltagarna och många var roliga att prata med. Övriga som arbetade vid starten var Magnus N, Simon W, Ulla, Ida, Maria, Jonas, Håkan, Adrie, Elly, Hans, Stig O, Barbro O, Göran K och Christina.
Många är de Torsås OK:are som har arbetat oerhört hårt under lååånga dagar. Ett väldigt stort tack för denna insats för klubben och O-ringen Smålandskusten! Vi kan verkligen vara stolta över detta!
O-ringen Smålandskusten lockade till slut ca 19200 deltagare som i det stora hela verkade vara nöjda med veckan vad vi hört. Vi har av tidigare arrangörer hört att om man har en start är det svårt att följa tävlingarna. Det stämde! Vi får gå på det vi hört och läst från andra. Tävlingsbiten framför allt fick höga betyg med omväxlande och fin terräng och kartor. Att åka till Rosenfors med buss kostade naturligtvis stora summor men kändes nödvändigt för terrängens skull. Där bjöds på fantastisk vildmarksterräng som inte alla O-ringen kan bjuda på. I Oskarshamn blev det annan terräng med mindre stenar, slipade berghällar och flackare terräng. I Havslätt var dock kanterna på höjderna tydliga och branta så det bidrog till bra vägvalsorientering. Den femte och sista etappen var mer präglad av skogsbruk men de vita partierna var fina.
Något som var speciellt med årets upplaga var att världseliten var på plats då det passade in mellan mästerskapen detta år. Dessutom var de sugna på att tävla hela veckan efter all sprintorientering de haft i Skottland och all träning inför VM. Under vilodagen gick elitsprinten i centrala Oskarshamn och frågan är om det inte var publikrekord då? Intresset i en mindre stad är ofta större än i en storstad där evenemanget ofta försvinner bland allt annat som händer. Centrum var hur som helst fullt av publik.
Många deltagare var också sugna på att bo tillsammans på en klassisk O-ringencamping efter Åres stug- och lägenhetsboende.
O-ringentorget var även det lyckat med sin placering nära campingen och plats för prisceremoni mitt i smeten. Dessutom är konceptet med flera olika restauranger/foodtrucks och gemensamma bordsplatser uppskattat. Så borde det alltid vara!
Något som många deltagare nämnt var alla positiva funktionärer och där hoppas vi att vi var med och bidrog lite också. Det var mycket som var positivt som ni ser.
Tyvärr var det några saker som inte var så bra, helst i början. Det som inte fick hända med boendet i Döderhultsdalen var ett större regn och vilken otur att det forsade ner regn veckan innan, vilket skapade sjöar på campingen. Frågan är om det fanns en färdig plan B för det blev många hastiga beslut. Något som vi också hörde var att det var otroligt få toaletter på campingen från start. Något som bättrades på efter hand. Lite märkligt kan tyckas.
Men som helhet var det ett mycket lyckat O-ringen och från fler än ett håll har man hört ordet succé. Från någon har vi t.o.m. hört att det var det bästa O-ringen de varit på.
Vi hade även några tävlande från Torsås OK på plats. Sofie Jonsson sprang D 10 och började med en 36:e plats på etapp 1. Därefter klättrade hon varje dag för att till slut komma på en imponerande 12:e plats i totalen av 150 startande. Jättegrattis Sofie!
Viktor Jonsson sprang Inskolning varje dag och kom runt godkänd. Agnes, Joar, Milton och Luna sprang Inskolning en eller flera etapper och klarade av det också. Även något Miniknat sprangs under veckan. Bra kämpat av våra yngsta!
Felicia Hedlund-Oliver, ny för året, testade att springa den sista etappen och fick en ordentlig utmaning i Etappstart 10 km Lätt (Gul svårighet). Det blev en kamp på över 2 timmar. Det är en svår utmaning att reda ut alla upptrampade stigar under ett O-ringen. Kanonbra jobbat!
Sammantaget ett mycket lyckat O-ringen där det varit både roligt och jobbigt att vara arrangör. Nu ser vi fram emot O-ringen i Jönköping! Det måste vara första gången som samma distrikt arrangerar två gånger i rad…
Åter, ett jättestort tack till alla Torsås OK:are som gjort ett kanonjobb för att alla skulle få uppleva en fin vecka på Smålandskusten!
Jonas Persson, 2024-07-31