O-Ringen i Kolmården 2019

Nu närmar sig årets stora höjdpunkt nämligen O-ringens 5-Dagars. Måndagen 22 juli startar årets upplaga av ”Världens största äventyr”. O-ringen går i år i Kolmården med Norrköping som centralort. Det är ett i orienteringssammanhang känt och omtyckt område med både tekniska och fysiska utmaningar. Det är ganska kuperat, tekniskt utmanande och även vackert i flera områden. I nuläget är det 15124 anmälda till O-ringen och det lutar åt att det lär vara runt eller över 20 000 orienterare på plats.

Torsås OK har i år 19 blåvita förhandsanmälda som kommer att kämpa i Kolmårdenterrängen. Det kommer dock till några som kommer att springa någon eller några etapper. Jätteroligt är det att vi har några som gör sitt första O-ringen. Det är Hampus Holgersson i H 16 kort och Matilda Ekengren-Karlsson i D 14. Vi har även några som gör sitt andra O-ringen. Jätteskoj är också att vi är representerade i elitklass genom Lisa som springer D 18 Elit. De som ställer upp förutom debutanterna är: Simon Waxegård i H 13, Simon Fogelström i H 18, Lisa Olsson i D 18 Elit, Emma Olsson i D 21 Motion, Ida Olsson i Medelsvår 3,3 , Hans Gottfridsson i H 65 Kort, Göran Henriksson i H 45 Kort 1, Magnus Olsson i H 45 2, Magnus Nilsson i H 50 Kort 2, Anna Henriksson i D 40 Kort, Catrine Olsson i D 45 Kort 1, Jonas Persson i H 50 1, Harriet Karlsson i D 75 Kort, Stig Karlsson i H 75 Kort, Tommy Olsson i H 65 Motion och Ulla Olsson i D 60 Motion. Dessutom har vi glädjande nog deltagande i Mountainbikeklassen. Det är Jonathan Westlund som tar sig an den tuffa H 21-klassen.

Truppen som sprang O-Ringen i Höga Kusten 2018. I år är vi glädjande nog ännu fler som ska ha en härlig vecka tillsammans.
Truppen som sprang O-Ringen i Höga Kusten 2018. I år är vi glädjande nog ännu fler som ska ha en härlig vecka tillsammans.

Riktigt skoj att alla ska få vara med och känna på känslan av att tillsammans med massor av orienterare från hela världen kämpa i Kolmårdenskogarna. Det är också en härlig lyx att ha ca 1500 kontroller som sitter ute att leta efter under veckan.

I år kommer det att bli en stor sammanhållen traditionell O-ringenstad i Himmelstalund. Det är ett område med massor av idrott även i normala fall. Här finns bl.a. ishall för Vita Hästen i ishockey och baskethall för Norrköping Dolphins. O-ringentorget är granne med ishallen. De flesta i klubben bor i O-Ringenstaden som öppnar på torsdagen kl 12.00. De med el bor på område R, (R203-205,214-216) och ett par bor på område F, (F207-208). Det är på olika sidor om Motala Ström som går genom området. Området är ett stort friluftsområde med stora fina gräsytor så boendet borde bli riktigt fint. Vi har fått campingplatserna i klubbens namn och vi får fördela dem som vi själva vill.

Torsås OK har fått första startgrupp och kommer alltså starta tidigast på den första etappen. Sedan blir det senare och senare start för varje etapp, ett skönt upplägg!

De första etapperna som går i trakterna av Finspång kommer att vara något mindre kuperade än de sista som går i rejält kuperad terräng. Riktigt fin vildmark utlovas för de längre banorna medan de kortare får fin terräng som genomkorsas av stigar. Det kommer att bli orientering i detaljrik terräng under de flesta etapperna.

De 3 sista etapperna går samtliga från arena Yxbacken. Det är slalombacken där Pernilla Wiberg startade sin karriär. Här väntar mer kuperad terräng även om den 3:e etappen är något mindre kuperad. Den 4:e etappen går i Jursla gammelskog och är veckans medeldistans. Här möts vi av höga höjdformationer som man måste slingra sig fram mellan. Den sista etappen går i Ågelsjöbergen som är ett storkuperat vildmarksområde som kommer att bjuda fina vyer för många. Sammantaget kommer det att bli rolig och teknisk orientering för oss under veckan.

Ett tips till er som åker på ert första O-Ringen är att, om ni har möjlighet, komma till campingen under lördagen då det är en del att sätta sig in i och ta reda på innan första etappen. T.ex. ska de personliga nummerlapparna hämtas ut i deltagarservice vid O-Ringentorget. Kom ihåg att ta med egna säkerhetsnålar!

Pga att vi i år börjar på måndagen så blir det så att vi kommer att ha vår traditionella och trevliga kycklingkväll under fredagskvällen istället för på torsdagen. Sista etappen går i år således lördagen 27 juli. Ni som springer endast någon etapp, anmäl gärna så tidigt ni kan om ni vill delta under kycklingkvällen. Vi beställer ju tidigt i veckan.

Under 5-Dagars brukar vi tippa vår egen placering efter 4 etapper. Ofta tippar vi så bra att vi prickar rätt eller är bara en placering ifrån. Vi kommer också att tävla i vår egen 5-Dagarscup där vi möts 2 och 2 varje etapp. Som extra krydda tävlar vi varje dag om "Dagens grej" och slutvinnaren får "Årets grej" som framröstas av alla under kycklingkvällen. För att vinna den prestigefyllda tävlingen gäller det att prestera något extra under etapperna eller göra bort sig eller liknande under veckan.

I år kommer den traditionella kycklingkvällen att vara på fredagskvällen då sista etappen i år går på lördagen. Vi ser fram emot en härlig kväll tillsammans!
I år kommer den traditionella kycklingkvällen att vara på fredagskvällen då sista etappen i år går på lördagen. Vi ser fram emot en härlig kväll tillsammans!

Läs gärna programtidningen där man kan få information om det mesta.
Övrig info kan man nå på www.oringen.se. Se även länkar nedan.

Vi är nu 3 år från vårt eget O-ringen som går under namnet "Smålandskusten". Vi i Torsås OK är med bland arrangörsklubbarna och ska vara med och befolka montern för O-ringen Smålandskusten under söndagskvällen 21/7 kl 19-21. Det gör att vi kommer att behöva ha klubbsamlingen den första kvällen kl 17.30. Hoppas att detta funkar för alla! Sedan kan vi bestämma en mer "normal" samlingstid för resten av veckan. I montern ska vi ha minst 2 personer. De 2 får en t-shirt med logga. Är vi fler som vill hjälpa till får de övriga ha klubbjackor. Vi ska mestadels informera om besöksmål i länet och vad gäller terräng ska vi tala i mer generella ordalag då etappområdena inte är spikade än.
Hör av er till Jonas snarast om ni kan hjälpa till!

Nästa års O-ringen går i Uppland med Uppsala som centralort. Det är ett område som också har mycket fin och detaljrik terräng. Det är mindre kuperat, något som borde passa oss bra. Förhoppningsvis kommer då flera nya i Torsås OK-gänget delta. "Världens största äventyr" är en fantastisk upplevelse man inte vill missa!

Nu laddar vi inför en härlig vecka tillsammans i Kolmården med förhoppningsvis kanonväder och fina vyer!

Vi ses!

O-Ringens huvudsida

Programtidningen

Terräng etapper

Info camping

Aktiviteter

Inspirationsfilm

Söksida för starttider och resultat

Jonas Persson, 2019-07-15