Nyheter 2008

Löpträningar

Vintersäsongens löpträningar kör vi även i år på måndagar och onsdagar. Vi börjar på måndagen 29 september! Gemensam fika kör vi i klubbstugan på måndagskvällarna. Vi gör upp ett fikaschema där alla bidrar. Start och samling som vanligt i sporthallen kl. 18.30. Tempot är valfritt liksom längden. Träffa gänget och håll igång även under hösten och vintern! Välkomna!

2008-09-16

Kartbanken

Svenska orienteringsförbundet har startat en ny tjänst på www.orientering.se. Det är Kartbanken som länken heter på startsidan. Här kan man leta efter OL-kartor över hela landet. Klubbarna lägger här själva in fakta om sina kartor och ofta ett kartprov över hela kartan men med sämre upplösning så att man inte kan skriva ut den. Hänvisning finns också om hur man kan få tag på kartan. I framtiden kan det t.o.m. Bli möjligt att köpa kartor över nätet.

Detta ger fantastiska möjligheter att söka upp kartor när man är ute och reser eller besöker andra.

Torsås OK har nu som första länsklubb lagt in en del av sina kartor (fler kommer). Man navigerar lätt på en karta över landet och zoomar sedan in sig på önskat område. Mycket användarvänligt! Det gäller bara att man har en webläsare som passar. Gör gärna ett besök på Kartbanken och åk runt Sverige. Idag är strax under 1000 kartor inlagda och antalet ökar hela tiden.

2008-12-19

Senast uppdaterad 090117.

 

Poängorientering i Emmaboda.

På söndag 4 januari arrangerar Emmaboda/Verda en närtävling med poäng-OL. Det är en mycket rolig tävlingsform! På 50 minuter ska man ta så många kontroller man hinner i valfri ordning. Start är mellan kl. 10-11. Sommarens Tjogetkarta används. Vi ska anmäla antal senast 3/1 så hör av er till Jonas (106 21) senast lördag!

081230.

 

 

 

Ungdomsläger.

I vinter arrangerar Smålands OF ett flertal vinterläger som brukligt. Följande datum är det som gäller:

16-18 jan   Tjejläger Burseryd  födda 93-96

23-25 jan   Regionsläger Skåne juniorer/seniorer

30 jan-1 feb Eksjö SOK  ungdomar/ juniorer

21-22 feb   Målilla OK     ungdomar/ juniorer

Inbjudningar kommer efterhand. Ni som är intresserade får hålla utkik på hemsidan.

081219.

 

 

 

Idrottslyftet.

Klubben har ansökt om bidrag i Idrottslyftet till ungdomsaktiviteter fram t.o.m. 30 juni. För första gången har vi också fått det ansökta beloppet. Pengarna kommer vi använda till Lördagsskoj, vår inomhusaktivitet i Torsås gy-sal, läger, material och utflykter. Vi köper bl.a in 8 enklare diodlampor för natt-OL både inne och ute.

Idrottslyftspengarna innebär verkligen ett välkommet lyft då vi kommer kunna erbjuda ett flertal aktiviteter under vinter, vår och försommar.

081215.

 

 

 

Lucianatten.

Årets Lucianatt gick i en snötäckt terräng vid Högehall, Lessebo OK:s klubbstuga. Skönt då att kunna klä om och duscha i värmen i stugan. Basta gick också bra för de som ville. Vid målgång bjuds man direkt på glögg och pepparkaka. Efter duschen så är det dags för julgröt och korv för de som vill. Luciatåget föregår sedan fikan med lussekatter mm. Det är väl kort och gott så trevligt och gemytligt det kan bli på en liten närtävling.

Det enda som man möjligen kan anmärka är att det saknas något mellan lättaste banan som är väldigt lätt och nästa som är kort men svår.
 

 
 

 
 

Tjejerna i gänget hade alla tagit tomteluvor med sig dagen till ära. De sprang också med dem på sig på banan. Många pluspoäng!!
 

 
 

 
  Det var unga deltagare i Luciatåget och de var inte så många men de sjöng riktigt bra och det hördes bra också!

081215.

 

 

  Årsskriften.

Bidrag till årsskriften lämnas senast den 12 januari till Sven Persson eller Allan Höglind.

081212.

 

 

     
 


VINNARE I WEBTÄVLINGEN;

Lisen och Anton Sjöholm
GRATTIS!


Vinsten på bilden ovan.

KLICKA HÄR FÖR RÄTT SVAR!

081212.

 

 
     

 

 

Luciafika 15/12.

Efter löpträningen på måndagen 15 december är det Luciafika, en tradition i klubben sedan några år tillbaka. Alla i klubben är välkomna att träffas och fika tillsammans i klubbstugan. De som inte tränar innan kan börja från kl. 19 och framåt och sedan kommer "löparna" efterhand. Välkomna!
 

 
 

 
  Alla är välkomna till stugan för en trevlig stund tillsammans! Här en bild från förra årets luciafika.  

 

 

Provlöpning 7/12.

På söndag 7 december har vi den sista provlöpningen av tävlingsbanorna denna månad. Samling kl. 10.00 vid stugan för avfärd till Gullabokartan. Välkomna! 

081204.

 

 

 

Natt-OL 10/12.

Onsdagen 10/12 är det dags för natt-OL igen. Bra träning inför Lucianatten. Vi samlas i sporthallen 18.30 för avfärd till Torsås Södra. Välkomna!

081204.

 

 

 

Ullmaxbeställningar.

Vill man ha Ullmaxkläder innan jul så är sista beställningsdatum måndagen 15 december. Det går alltså bra att beställa i samband med Lussefikat detta datum i klubbstugan.

081202.

 

 

 


WEBTÄVLING!
DELTA I EN TÄVLING UTAN KARTA ELLER KOMPASS!
Följ tomten och hans ren på genomresa


KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ÅRETS UTMANING!

Senast den 10 december
081201.

 

 

 

MÅNADSLOTTERIET DECEMBER 2008.
081204.
Reservation för ev. fel.
300 kr Nr 88
200 kr Nr 85
100 kr Nr 61
100 kr Nr 55

 

 

 

Lucianatten 13 december.

Lördagen 13/12 är det dags för den klassiska och trevliga nattävlingen Lucianatten i Lessebo OK:s regi. Tävlingen går vid deras fina klubbstuga Högehall vid Strömbergshyttan.   Första start är kl. 16.30.  

Anmälan ska vara inne senast måndagen 8 december. Anmälan kan ske via klubben online eller vía mail. Jonas tar på sig att maila anmälan för de som vill men måste då ha anmälan senast söndag 7 december.

Inbjudan kommer finnas på fikat på måndagsträningen. Det går också att läsa anmälan på Lessebo OK:s hemsida. (Finns bland OL-länkar på vår hemsida)

Välkomna med på en trevlig tävling med fika, glögg och Luciatåg efter loppet!

 

 
 

 
  Förra årets lilla Torsåstrupp som var med på den trevliga Lucianatten.

081130.

 

 

 

Lyckat Lördagsskoj.

Lördagens nya inneaktivitet Lördagsskoj blev mycket lyckad. Hela 13 dök upp i Torsås gymnastiksal vid 10.30. Vad det verkade tyckte alla att det var skoj.

Vi började med en ny variant av passa-kartanövningen "Labyrinten" med några karttecken placerade i ett rutnät. Alla lade egna banor som de provade innan de bytte och gick varandras. 
 

 
 

 
  Det gällde att hålla tungan rätt i mun på Labyrinten. Här är det Sara, Tobias och Andreas som läser sig fram.  
     
 

Efter det sprang alla en stafett med 4 lag. Här gällde det att läsa en karta med 16 kontroller med olika karttecken vid varje kontroll. Vi körde med sportidentenheter och det var verkligen full fart i stämplingarna!
 

 
 

 
 

Sara och William i början av banan medan de andra väntar på växling. Det pep hela tiden i enheterna då det var tätt mellan kontrollerna och alla gav järnet.

 
     
 

Sista OL-leken var en orientering i hela gympasalen där vi byggt upp ett helt landskap med olika redskap. Även här körde vi stafett. Det är svårare än man tror med många detaljer och snabba beslut. Det kan liknas vid en extrem sprint-OL.
 

 
 

 
  Det fanns kontroller nästan överallt och på flera "konstiga" platser.  
 

 
 

Christian och Elise stämplar vid varsin kontroll på den sista stafetten.

 
     
 

Första gången vi provade med inneträning blev alltså närmast en succé och lockade många. De som inte var med denna gång hoppas vi kommer nästa vecka då vi kör igen. Vi hoppas också att alla besöker våra uteträningar någon gång framöver!

081130.

 

 

 

VTS-Cupen 2009

Med anledning av de få tävlingarna i distriktet 2009 kommer Vetlanda Team Sportia Cup innehålla 7 deltävlingar istället för 9 tidigare år.

Tävlingarna är följande:

13/4    SOL Tranås

3/5      OK Gränsen

16/5    Kalmar OK                 DM Sprint

23/8    Bredaryds SOK  

29/8    Gamleby/ V-viks OK    DM Medel

4/9      OK Stigen                  DM Natt

6/9      Växjö OK                   DM Lång + Prisutd. - Avslutn.

081130.

 

 

  Natt-OL.

Här kommer bilder från månadens Natt-OL. Insända av Tobias Wigertsson.
 

 
     
 

 
     
 

 
     
 

 
     
 

 
     
  081130.  

 

 

Lördagsskoj-ungdomsaktivitet.

Torsås OK drar nu igång en helt ny aktivitet i Torsås gymnastiksal på lördagarna under vintern. Här kommer vi hålla igång med orientering inomhus (det går faktiskt och är riktigt skoj), lekar och tävlingar och finns intresse så kan vi avsluta med bollspel. Ta i så fall med innebandyklubba om du har, annars finns det klubbor att låna.

Vi välkomnar alla klubbens ungdomar men särskilt våra nya, yngsta som kanske tycker det är för tufft att träna ute under vintern.

Alltså välkomna alla till Torsås gy-sal (vid matsalen) kl. 10.30-12.00 på lördag 29 november och lördagarna framöver. Vi hoppas ha mycket skoj tillsammans! 
 

 
 

 
  Moa och Emma under en annan kul inneaktivitet: Boda Borg.

081125.

 

 

 

Rulla upp taggtråd i Gunnilkroka.

Lördagen den 6/12  kl. 13.00.

Vi samlas på gården längst ut i Gunnilkroka. Tag med arbetshandskar och hovtång.

Om det är snö blir det inställt.

081125.

 

 

 

Torsås OK:s tävling 10 maj.

Klubben har nu tilldelats datum för 2009 års tävling. Det blir det absolut sista datumet innan vårdatumstoppet, nämligen söndagen 10 maj.

Tyvärr får klubben ingen ungdomscup denna gång trots väldigt få tävlingar i Småland kommande säsong. Troligen beror det på att Kalmar OK arrangerar sprint-DM lördagen 16 maj och förbundet nog räknar med att folk inte är beredda att åka till våra trakter två helger i rad.
Synd med tanke på de fina förutsättningarna som finns med toppenterräng och det kanske mest idylliska TC:et i vår historia.

Dock är vi ensam arrangör i distriktet denna dag och vi får hoppas att vi kan fortsätta vår trend från ifjol, att locka mycket folk till en "vanlig" tävling.

Vi kommer naturligtvis behöva massor av funktionärer och det är bra om alla våra medlemmar bokar in detta datum redan nu. Vår målsättning är att kunna erbjuda en högklassig tävling där vi filat på detaljerna och då krävs att vi är ute i god tid med allt. Nu kör vi!

 

 
 

 
  10 maj är det dags för vår nästa tävling och vi hoppas att vi lyckas minst lika bra som senast.

081122.

 

 

 

Provlöpning 30/11.

Söndagen 30 november är det redan dags för första OL-träningen inför vårens tävling som är inbokad 10 maj. Samtliga 30 banor är nu klara och 92 kontroller väntar nu i skogen. Vi samlas vid klubbstugan kl. 10.00 för avfärd till Gullabo. Välkomna!
 

 
 

 
  Magnus Lager slår ner kontrollställningen vid sankmarken.

081120.

 

 

 

Natt-OL 26/11.

Onsdagen 26 november är det dags för ännu en natträning på den nya Torsås Södra-kartan. Vi samlas i sporthallen kl. 18.30 och åker sedan till Sunelycke där vi har mål och samling hos Wigertssons. Ta med pannlampa om ni har. Anmäl gärna deltagande till Jonas så att vi har rätt antal lampor och kartor.

Alla är hjärtligt välkomna!

081120.

 

 

 

Kalenderförsäljning 22/11 utanför Torshallen 

9-10 Emma och Ulla

10-11 Anton och Christian

11-12 Maria och Elise

12-13 Stephen och Ing-Marie

13-14 Tobias och Andreas

081120.

 

 

  Dags för tombola!

Skyltsöndagen den 30/11 är det dags för tombola. Lämna in saker t o m den 23/11. Skriv namn på varje inlämnad sak så vi vet vem som skänkt vad. Vid intresse av att stå i tombolan kontakta Rosita tel. 415 30.

081113.

 

 

 

Tränarutbildning.

Fredagen 14 till söndagen 16 november åker Jonas till Gnosjö för grundtränarutbildning steg 1. Utbildningen har fokus på ledarskap, inlärningsstilar och teknikträning. Det kommer bjudas på både inne- och utepass under helgen. Steg 1 omfattar OL-teknik från grön till gul nivå. Steg 2 som innehåller de svårare nivåerna går senare.  

Grundtränarutbildningen går på endast 2 platser i landet varje år och efter avslutad utbildning är man diplomerad klubbtränare. Det innebär att man kan leda och lära andra tränare samt de målgrupper man specialiserat sig på. Efter GTU:n har man sedan tillgång till deltagande på olika temakurser och forum för tränare på allt från barn- och ungdomsnivå till elit- och landslagsnivå.

081109.

 

 

 

Natt-OL.

OBS! Det blir ingen natträning onsdagen 5 november. Vi kör onsdagen 12 november istället! Samling 18.30 i sporthallen för transport till startplatsen. Välkomna!

Som ett trevligt avbrott i löptränandet ordnar John Fridolfsson en natträning i Sunelycke onsdagen 12 november. Samlingen är vid sporthallen kl. 18.30. Då de flesta i klubben är nya vad gäller nattorientering bjuds det mest på väldigt lätta banor. Den här träningen kan vara ett bra tillfälle att bekanta sig med denna roliga form av orientering. Vi har inte så många nattlampor i klubben så har ni egna lampor, t.ex. diodlampor, ta med dessa! För att ha koll på om lamporna räcker vill vi att ni hör av er till John (0763-482768) eller Jonas (106 21).

Skulle man inte vilja nattorientera går det naturligtvis att löpträna som vanligt, samma plats och tid.
 

 
 

 
 

Dags igen för en natträning, ett trevligt sätt att uppleva orientering!

081104.

 

 

 

Torsås marknad.

Torsås OK syntes på årets marknad med ett stånd där både lotter och Ullmaxkläder såldes. Lotteriet med vinster från Blomlöfs rökeri hade bra åtgång hela dagen. När folk ändå var på plats försökte vi få ut information om Ullmaxkläderna och en hel del köpte också, främst underställ. Många som inte köpte fick en broschyr med alla produkterna. Vi får hoppas att ryktet om kläderna sprider sig. Ullmaxkonceptet är ju otroligt bra för alla parter. Köparen får kläder som är fantastiskt billiga och ändå har fått bäst betyg i tester. Varför betala för affärernas stora påslag?

Klubben får trots det väldigt låga priset behålla 30%. Det genererar alltså ett bra netto till klubben. Vi bör alla sprida konceptet till alla vi känner och träffar då här finns en enorm potential. Glöm inte att köpa själva! Nu finns även flera nya produkter. Passar utmärkt som julklappar mm.
 

 
 

 
  Christian och Christina säljer lotter under dagens sista pass.
081103.
 

 

 

 

Boda Borg.

Torsdagen 30 oktober åkte vi till Boda Borg i Karlskrona för andra gången. Det är väldigt vad 4 timmar går snabbt när man springer mellan äventyren. Denna gång lockade utflykten hela 19 Torsås OK-are.
 

 
 

 
  John och Anders försöker få bollar i basketkorgarna i ett av rummen.  
 

 
 

Grabblaget med Erik, William, Tobias och Daniel på väg in i ett nytt äventyr.

 
     
 

Utflykterna vi gör då och då under främst vinterhalvåret är ett bra tillfälle att samla gänget. Uppslutningen är alltid god. Man kan väl hoppas att en hel del av oss samlas även på löpträningarna och då främst på måndagskvällarna då det vankas fika i stugan.
 

 
 

 
  Glädjen är stor i gänget när man lyckas klara alla rummen i ett äventyr och får den efterlängtade stämpeln.

081031.

 

 

 

Bornholm 2008.

Som traditionen numera bjuder blev det även i år en resa till Bornholm tillsammans med grannklubben OK Orion. I år var det 12 Torsås OK:are som hängde med på resan som totalt lockade 62 personer. Vi fick verkligen en trevlig långhelg tillsammans.  

Resan startade med en stor buss och en minibuss från Orions klubbstuga på fredagseftermiddagen. Efter bussfärd till Ystad väntade 2 1/2 timmes färja till Rönne på Bornholm. På sena kvällen anlände vi till "högkvarteret" i Allinge på norra Bornholm. Här inkvarterade vi oss i en hel rad av lägenheter.
 

 
 

 
  "Tandborstklubben" i lägenhet E 7. Det kändes lyxigt att ha tillgång till dusch, kök och riktiga sängar.  
     
 

En hel del saker är annorlunda i Danmark. Bl.a. har man inga duschar på TC utan duscharna i stugorna kom väl till pass efter uträttade storverk i skogen. TC:t kunde dessutom vara placerat nästan "var som helst" i en liten glänta eller mitt i skogen. En annan skillnad är att de har kvar det gamla klassystemet med A- och B-klasser. Ungdomsklasserna får inte heller se kartan i förväg. Detta innebar att resan också var lite av en OL-resa tillbaka några decennier. 
 

 
 

 
  OK Orion har gjort denna resa många år i rad nu och detta uppmärksammades också av Bornholms TV som gjorde ett reportage om OK Orions deltagande i Bornholms höst-open.  
     
 

Något som också skiljer mycket mot hemmatävlingarna är naturligtvis terrängen. Första dagens karta, Almindingen Öst, bestod till stor del av  att rutnät av vägar och stigar. Det fanns en del fina bokskogar men den mesta skogen var planterade granskogar. Kontrollpunkterna var till stor del dikesslut och förgreningar. Dessa kontroller var nerstoppade så att man inte såg dem innan man "stod på dem".
 

 
 

 
  Tävlingscentrum första dagen var inte mer än en större glänta. Här visade det sig att över 500 av de 600 deltagarna var svenskar. Denna tävling är alltså säsongsavslutning för många landsmän.  
     
 

Andra dagens tävling var förlagd till Paradisbakkerne där Nordiska mästerskapen 2007 avgjordes. Här bjöds vi på fin och vildare terräng med raviner och mer tallskogar än dagen innan. Orienteringen var här också mer utmanande och rolig.

En extra krydda under tävlingarna är OK Orions eget tips där man kan satsa pengar på dueller mellan alla löpare som har fått olika handikapp. En annan tipsmöjlighet är spurttipset där man tippar segraren i olika par på tiden från sista kotrollen till mål. Man kunde även köpa en "Harry", en förtryckt tipsrad, vilket visade sig vara en minst lika framgångsrik metod som de egna tipsen.
 

 
 

 
  En suddig Erik Svensson har så bråttom i spurten att kameran inte hängde med.  
     
 

Prisutdelning för dessa tips och andra bragder och insatser skedde sedan på söndagskvällen på restaurang Algarve i Allinge. Här bjöds vi på god mat och många skratt. Percy Olausson och Tony Emilsson bidrog även med ett nytt vandringspris för "En rörande bragd".
 

 
 

 
 

Eva Olausson tar emot ett pris i tipstävlingen av tipsgeneral Johan Schwartz.

 
     
 

Innan vi styrde kosan mot fäderneslandet hann vi med en rundtur på Bornholm där vi bl.a. besökte Due Odde, Bornholms sydöstra udde. Här fick vi se ett fascinerande landskap med jättefin OL-terräng bland stora sanddyner.
 

 
 

 
  Nästan hela Bornholmsgänget 2008 samlat på stranden vid Due Odde.  
 

 
  Utsikt från en enorm sanddyn vid Due Odde. Vi åkte på måndagskvällen hem med en färja med samma namn.  
     
 

Innan hemfärd blev det tid till restaurangbesök och shopping i Rönne. På färjan tackades busschauffören Christer och ledarna Ingemar Wahlström och Johan Schwartz som sett till att flöt bra och att vi hade trevligt tillsammans. De förärades varsin varm jacka av ett nöjt resesällskap.

På måndagskvällen splittrades sedan sällskapet snabbt innan det var dags för att återvända till vardagen igen. Alla är varmt välkomna  till en trevlig säsongsavslutning  på Bornholm 2009!

081030.

 

 

 

Ullmaxförsäljning.

I samband med Torsås marknad kommer vi ha lottförsäljning och även försäljning av Ullmaxkläder. Detta tror vi mycket på. Tidpunkten är den rätta med kallare väder och vi vet ju själva vilka bra kläder det är till fantastiska priser. Tipsa gärna bekanta om denna möjlighet.
Klubbens medlemmar kan naturligtvis också handla. Vill ni komma med på samma beställning som marknadskläderna ska ni beställa senast
tisdagen 4 november!

081030.

 

 

 

Torsås Marknad.

Tiderna för marknaden 31 oktober: 

9-11 Ulla, Emma O, Andreas och Tobias 

11-13 Fam Henriksson och Jonas 

13-15 Håkan, Lena P, Maria, Sara och Elise 

15-17 Christina, Ing-Marie och Christian 

081030.

 

 

 

Julkalendrar har kommit.

Julen närmar sig och med det Torsås OK:s klassiska julkalendrar som innebär en bra förstärkning till klubbens kassa. Kalendrarna finns nu att hämta hos Henrikssons på Hasselgatan 5. Ring gärna innan ni hämtar på tel. 104 38. 

Hämta minst samma antal som ifjol men öka gärna med några till! De är lättsålda och nu när vi är fler bör vi alla kunna hjälpa till att sälja samtliga 1000.

081022.

 

 

 

Ungdomskommittémöte 28/10.

Tisdagen 28 oktober är det dags för nytt ungdomskommittémöte. Vi samlas kl. 18.30 i klubbstugan. På dagordningen står bl.a. rapport och nya idéer från idrottsledarutbildningen i Växjö där 4 av våra ungdomar deltog.  Välkomna!

081022.

 

 

 

Löpträning inställd.

Måndagen 27 oktober (höstlovsveckan) ställer vi in den gemensamma träningen och fikan. Bornholmsgänget har inte kommit hem då. De som vill kan naturligtvis gärna träna ändå på egen hand.

081021.

 

 

 

Utflykt till Boda Borg.

Torsdagen 30 oktober (under höstlovet) är det dags för en favorit i repris. Vi åker då till Boda Borg i Karlskrona där vi bokat mellan kl. 10-14. Samtliga våra ungdomar, oavsett ålder, är då välkomna att följa med. Klubben går in och sponsrar med halva priset så det kostar 60:- per ungdom. Vuxna betalar 150:-. Ta även med fickpengar, oömma kläder och skor och duschgrejor. Samling vid klubbstugan 9.00. 

Boda Borg vill ha in anmälan så fort som möjligt. Det innebär att vi vill ha in anmälan senast fredag 17 oktober. (Sprid gärna informationen!)  Anmälan till John Fridolfsson tel. 418 55 eller Jonas på träningarna eller tel. 10621.  

Välkomna!
 

 
 

 
  Boda Borg är ett populärt utflyktsmål vi gärna återvänder till. De har ett spiltternytt äventyr till deras "Halloween-vecka".

081013.

 

 

 

Informationsmöte.

På onsdag 15 oktober kl 17.30 har vi ett informationsmöte för våra nyaste ungdomar. Vi ser gärna att både barn och föräldrar dyker upp. Här kommer vi bl.a. ta upp aktiviteter under vintern, klädinköp, faddersystem och utflykter.

Välkomna!

081013.

 

 

MÅNADSLOTTERIET OKTOBER 2008.
081003.
Reservation för ev. fel.
300 kr Nr 141
200 kr Nr 22
100 kr Nr 57
100 kr Nr 90

 

 

 

Framgångar i Kalmar.

Lördagens tävling i Kalmar, som också var deltävling i VTS-cup, blev en stor framgång för klubben. Det var ett stort gäng Torsås OK:are som deltog och många gjorde det mycket bra.
 

 
 

 
 
Uno Pettersson, numera boende i Kalmar, deltog i skogarna vid Ingelstorp. Uno är en av grundarna av Torsås OK och var med och startade orienteringen i Torsås på 70-talet.
 
     
 

Maria Johansson svarade för ett kanonlopp i D 16 och slutade 3:a endast 2,24 efter segraren! Hon tog genom det ett stort steg framåt i den individuella listan i VTS-cup.  I öppen 4 slutade Tommy Olsson 2:a och i U 2 kom Arne Lindström 3:a. Dessutom orienterade många bra som kom längre ner i listorna och det är ju ändå roligast om orienteringen stämmer.
 

 
 

 
 


Maria Johansson hade riktigt bråttom i skogen och slog till med en imponerande 3:e plats i D 16. Mer imponerande blir det om man tänker på att hon orienterat i bara 1½ år.
 

 
 

 
 
Emma Olsson går i mål under Kalmars nya "målram". Emma var en av klubbens många ungdomar som var med i Vetlanda Team Sportia Cup.
 
     
 

I ungdomscupens klubbtävling, där man räknar antalet deltagande ungdomar i cupen, tog vi också ett stort steg framåt genom våra 10 deltagare som tog sig i mål. Vi gick under sista tävlingen förbi Nybro OK och slutade på 15:e plats i Småland av 45 deltagande klubbar. Vi blev också största klubb i vår zon i och med detta, något som varit helt otänkbart för bara några år sedan. Fantastiskt!

Något som vi kan förbättra är deltagandet under nattävlingarna. Här får varje deltagare också 10 bonuspoäng i individuella cupen bara man deltar, allt för att uppmuntra nattorienteringen.

081009.

 

 

 

5-dagars 2009.

Efter årets häftiga 5-dagars i Sälen är det dags att börja blicka mot kommande sommars jättetävling på hemmaplan i Småland. Vi åker då till Eksjö och det militära övningsfältet Ränneslätt. Orienteringsrörelsen hoppas att Småland kan fortsätta på framgångsvågen efter Sälen och att deltagarantalet kommer ligga på en högre nivå än åren innan 2008. Med en månad kvar innan första anmälningsstoppet är ca 1300 deltagare anmälda. Torsås OK har idag 7 anmälda. Intresset är alltså på topp redan så här tidigt.
 

 
 


 

 
  Det lär bli folkmyller även nästa sommar även om miljön är annorlunda. Arrangörerna siktar på 20 000 deltagare.  
     
 

Något som gläder är också att intresset bland blivande arrangörer ökat och kommande år är följande arrangörer utsedda: 2010-Örebro , 2011-Hälsingland , 2012-Halmstad. Sedan finns det flera intressenter för kommande år.

Något som saknades lite i somras var samvaron som blir vid campingboendet. Det är något som kommer tillbaka 2009 med en mer traditionell centralort.

Nästa års C-ort utlovas bli rekordkompakt med nära avstånd till allt. En annan stor fördel är att det inte kan bli några översvämningar oavsett regnmängd då markförhållandena är idealiska. Man kan inte erbjuda stugboende men man tar ändå ett steg mot bättre bekvämlighet. Hygienstationerna ska ha vanliga vattentoaletter. Positivt är också det nära avståndet till Eksjös centrum.

Arrangörerna har tagit fram 3900 campingplatser på C-orten och det kan låta mycket, men det är mycket troligt att de kommer ta slut. Det gäller alltså att inte vänta för länge med att boka boendet inför 2009 års O-ringen. Många vill ha fördelarna med de nära avstånden.

3 av etapperna kommer ha målet inne i C-orten och 2 etapper kommer gå 3 km från C-orten. Man kan då cykla eller åka buss vilket kostar 50:- för båda dagarna. Busskort köps via anmälningssystemet eller på O-ringenstadens expedition. Vänta som sagt inte heller med att boka campingplats.

Anmälningsavgifterna blir högre för varje anmälningsstopp och det första stoppet är den 2 november!  Anmälan sker via anmälningssystemet Entor som nås via www.oringen.se. Här finns också en hel del övrig info liksom i O-ringentidningen.
 

 
 


 

 
  Vi hoppas att många klubbmedlemmar deltar även nästa år! Här ses den rekordstora truppen vid målplatsen i Berga by.

081003.

 

 

 

 

VTS-cup Kalmar OK 4 oktober

Lördagen den 4 oktober går den sista tävlingen på nära håll innan vinteruppehållet. Tävlingen är också säsongens sista deltävling i Vetlanda Team Sportia Cup. Detta gör att vi satsar på att få med oss så många ungdomar som möjligt till tävlingen. Sista anmälan via klubben online fredagen 26 oktober. Vi ser gärna att så många av våra nya orienterare som möjligt följer med. (Gärna föräldrar också). Ni behöver inte anmäla er till tävlingen innan men ni måste ringa till Jonas eller Ulla och meddela att ni ska med för transportens skull.
 

 
 

 
 

Vi hoppas få med våra nya ungdomar på sista tävlingarna på nära håll.

080921.

 

 

 

Torsåsseger i Vittuskavlen.

Överraskande och mycket glädjande vann klubbens D 13-18-lag Vittuskavlen. Efter en genomgående stark och jämn insats lyckades tjejerna ta hem segern i Lyckebyskogarna.
 

 
 

 
  Det segrande laget bestod av Elise Hjelm, Emma Olsson och Maria Johansson.  
     
 

Klubben ställde i år upp med ett lag i H 13-18-klassen (4 sträckor) och ett i D 13-18-klassen över 3 sträckor. Efter förra helgens krångel på DM-stafetten är det mycket glädjande att det räckte hela vägen denna gång. I både herr- och damklassen deltog endast 3 lag men det förtar inte glädjen och att slå klubbar som OK Dacke och Ronneby OK är bra gjort. Killarna lyckades inte så bra resultatmässigt men kom alla runt godkända och svarade för en godkänd insats. Laget bestod av Stephen Svensson, Andreas Wigertsson, Christian Karlsson (som fick ersätta sjuke Anton Sjöholm) och Tobias Wigertsson. Som vi sagt tidigare, det är viktigt att vara med och samla erfarenheter.

Tävlingen gick i ett ganska litet skogsparti och skalan var 1:5000 vilket inte hör till vanligheterna.
 

 
 

 
  Andreas i full fart från sistakontrollen.  
 

 
  Starten har precis gått och de 3 tjejlagen Torsås, Ronneby och Dacke är längst fram.  
     
 

I tjejklassen låg Torsås i täten (Maria) efter förstasträckan tillsammans med OK Dacke. På den andra höll Elise ställningarna och kom in tillsammans med OK Dacke. Mycket bra gjort så ny som Elise är som orienterare! På sistasträckan avgjorde Emma på en ganska klurig bana. Trots att hon hann med att springa till 8:an före 7:an höll hon undan in i mål. Mycket starkt gjort!
 

 
 

 
 

En härlig syn: Torsåslaget högst upp på prispallen!

 

 

 

DM-helgen i Jönköping.

I Hakarps kyrkby avgjordes både medel-DM och stafett-DM. Terrängen var ganska kuperad och med en hel del grönområden främst på medeldistansen. Det var ovanligt svårt för att vara på höglandet. Under lördagens tävling i medeldistans slutade Jonas på en 5:e plats vilken var den mest framskjutna placeringen i klubben.

Torsåsgänget inkvarterade sig denna gång på ett vandrarhem i Huskvarna. Ett besök på en fin Kinakrog hanns med på lördagskvällen. Efter frukost på vandrahemmet var det dags för stafett-DM på söndagsförmiddagen. För första gången på länge ställde vi upp i tävlingen och nu med 3 lag.
 

 
 

 
 

Pojkarna i H 14-klassen var de enda som fullföljde tävlingen i klubben.

 
     
 

Tyvärr bröt både H 21- och D 16-laget tävlingen. Vi samlar dock på oss erfarenheter för framtiden och det är ju bättre att spänna bågen än....  Stafett är ju speciellt på flera sätt och det finns inga fler sätt att lära sig än att ställa upp och prova.
 

 
 

 
  Elise stämplar i mål efter sin sträcka.  
  080916.  

 

 

Emil cuptvåa.

Mycket glädjande slutade Emil Nilsson tvåa i Småland OF:s juniorcup, en mycket stark prestation! Emil ledde länge cupen men blev passerad efter Lång-DM i Bredaryd. Han slutade nu tvåa på 66 poäng. Vann gjorde John Sjösäter, Eksjö SOK, på 80 poäng. Det är flera mycket meriterade löpare som hamnade bakom Emil i sammandraget.
Vi gratulerar Emil till en mycket fin prestation och önskar lycka till på SM i Södertälje kommande helg! 
 

 
 

 
 

Emil Nilsson har svarat för en mycket stark prestation i Smålands juniorcup!
080916.

 

 

 

Orienteringsträning 17/9.

Onsdagen 17 september är det dags för OL-träning i Sunelycke på Torsås Södrakartan. Vi samlas kl. 17.30 direkt i Sunelycke. Skärm hängs ut efter vägen. Alla är välkomna, ung som gammal!

080915.

 

 

 

Vittuskavlen och OK Orions Höstrace.

Lördagen 20 september avgörs årets Vittuskavle i Lyckeby utanför Karlskrona. Det finns både ungdoms- och vuxenklasser men vi har bara anmält två ungdomslag. Det finns dock möjlighet att springa öppna banor för de som så önskar.
Vi ställer upp med ett lag i H 13-18 över 4 sträckor och ett lag i D 13-18 över 3 sträckor.
 

 
 


H 13-18:

1. Anton Sjöholm

2. Stephen Svensson

3. Andreas Wigertsson

4. Tobias Wigertsson
 

 
     
 


D 13-18:

1. Maria Johansson

2. Elise Hjelm

3. Emma Olsson
 

 
     
 

Dagen efter, söndagen 21 september, anordnar OK Orion sin medeldistanstävling med samma TC som Vittuskavlen. Emil Nilsson deltar inte i dessa tävlingar då han åker till SM i Södertälje. Det är mycket glädjande att klubben är med i sådana sammanhang! Det hör ju inte till vanligheterna precis.

080912.

 

 

 

Säsongsavslutningen hösten 2008.

Efter ett antal tävlingar på långt avstånd väntar en rad av tävlingar på nära håll. Det finns goda förutsättningar att få uppleva fina höstdagar i trakterna. Helgen 20-21 september är det dags för Vittuskavlen i Lyckeby och dagen efter arrangerar OK Orion en medeldistans på samma plats. På Vittuskavlen finns både ungdoms- och vuxenklasser. På ungdomssidan är det denna gång en klass för killarna och en för tjejerna. Vi hoppas kunna ställa upp i båda.

Helgen därefter är det dags för Kexholm i Åseda och Alstermo. Alstermos tävling är för oss en vandringspristävling så där hoppas vi på stort deltagande.

Lördagen 4 oktober är det VTS-Cupsavslutning i Kalmar/Nybros regi. Även här bör vi få ihop många ungdomar till klubbtävlingen. Under älgjakten finns det sedan faktiskt chans på bra orientering den 19 oktober då Vilselöpet avgörs i Olofström. OL-säsongen avslutas sedan helgen efter då det är dags för Bornholmsresan. Var ute i god tid med anmälningarna så träffas vi i höst!  :P

 

 
 

 
 

Det finns tillfällen till många fina höstorienteringar i våra trakter. Bilden är från sommarens Ölandsläger.

080905.

 

 

 

Sverigelistan.

Sverigelistan är en slags rankinglista för alla Sveriges orienterare. Den gäller från HD 16 och uppåt. För att vara med måste man ha gjort minst 6 tävlingar under ett år i tävlingsklass. (Här räknas inte motionsklass)

Denna lista kan vara en extra rolig grej och motivationshöjare om man vill. Listan uppdateras varje vecka och man ändrar snabbt placering och får grön resp. röd pil beroende på om man klättrar eller sjunker under veckan. Här finns också allehanda fakta om dig och dina tävlingar. Du kan t.ex. ta reda på vilken plats du är på i din tävlingsklass i landet.

Vi har på senare tid blivit alltfler som har kommit upp i 6 tävlingar och nu är det 5 tjejer/damer resp. 6 killar/herrar i klubben som är med.
Länk till Sverigelistan finns långt ner på startsidan. För lösenord kontakta Percy eller Jonas.

080905.

 

 

Fikaschema Löpträningar 081021.


v 41 Sara Emilsson
v 42 Christina Karlsson
v 45 John Fridolfsson

v 46 Maria Johansson

v 47 Emma Olsson   

v 48 Elise Hjelm

v 49 Magnus Lager

v 50 Anton Sjöholm

v 51 Lussefika
 
Bingopromenader schema HT 2008
080911.
14/9 Lena och Sven
21/9 Inga-Britt och Allan
28/9 Marianne och Karl-Gunnar
5/10 Elin och Roland
12/10 Harriet och Stig
19/10 Rosita och Stefan
26/10 Elsie och Lorentz
2/11 Ing-Marie och Kennert
9/11 Ulla och Tommy Olsson
16/11 Gertrud och Lars
23/11 Kerstin och Christina

 

MÅNADSLOTTERIET SEPTEMBER 2008.
080912.
Reservation för ev. fel.
300 kr Nr 27
200 kr Nr 36
100 kr Nr 127
100 kr Nr 91

 

 

 

Fasta kontroller.

De fasta kontrollerna på Gullabokartan har vi låtit sitta kvar då många inte hunnit med att springa alla banorna. Efter ett uppehåll för inledningen av bockjakten kan vi nu ge oss ut några veckor i september. Var dock försiktig då jakten fortfarande pågår. Kartorna finns som tidigare i glasverandan i klubbstugan.

Ut och njut under fina septemberdagar!

080831.

 

 

 

Jönköpingsresa.

Helgen 13-14 september ger sig ett Torsåsgäng iväg till DM-tävlingarna i medeldistans och stafett. Båda tävlingarna arrangeras av IK Hakarpspojkarna. Under söndagens stafett ställer vi upp med ett H 14-lag, ett D 16-lag och även ett H 21-lag. Riktigt skoj att vi får ihop två ungdomslag. Det var längesedan! Dessutom har vi 4 ungdomar i varje klass, alltså en mer än antalet sträckor.
 

 
 

Vårt H 14-lag ser ut så här:

1. Anton Sjöholm

2. Christian Karlsson

3. Stephen Svensson
 

 
 

D 16

1. Maria Johansson

2. Elise Hjelm

3. Emma Olsson
 

 
 

Dessutom gör vi en lite tokig grej och ställer för första gången upp med ett lag i H 21-klassen. Eftersom vi ändå är uppe och tävlar dagen innan tänkte vi att vi lika gärna kan anta utmaningen. Laget som ställer upp är:

1. Emil Nilsson

2. Jonas Persson

3. Erik Svensson
 

 
 

I Huskvarna övernattar vi på vandrarhem och priset blir 140:- per person. Vill vi ha frukost kostar den 60:-. Denna måste bokas inom kort. Hör av er till Jonas om ni vill ha frukost serverad. Vi ser fram emot en trevlig helg i Jönköpingstrakten!
 

 
 

 
 

Snart är det stafettdags igen med spännande väntan i växlingsfållan.

080831.

 

 

 

DM Lång i Bredaryd.

Söndagen 7 september är det dags för DM i långdistans och arrangör är Bredaryds SOK. Tävlingen ingår dessutom i Vetlanda Team Sportia Cup. Vi hoppas därför få med många ungdomar även om det är en bit att resa. I klubbtävlingen i VTS-cup räknas antalet ungdomar som fullföljer tävlingen i varje klubb.

Sista anmälan i tävlingsklass är lördagen 30 augusti!

Häng med du också!
 

 
 

 
  Vi hoppas på många i klubbtältet även på de olika DM-tävlingarna.

080827.

 

 

 

Blåbärskavlen.

Blåbärskavlen år 2008 samlade riktigt bra med lag och glädjande nog fick vi runt våra båda lag godkända. Roligt var det också att 4 av våra ungdomar debuterade i stafettsammanhang. Det var Elias Jonasson, Philip Strandberg, Victor Berg och Elise Hjelm som var med för första gången.
 

 
 

 
 

Grabbarna Victor, Elias och Philip svarade för stabila lopp i sin första stafett.

 
 

 
  Tobias växlar till Maria efter förstasträckan  
     
 

I klass 1, med 6 sträckor, slutade vi som 16:e lag av 20. I klass 2 gjorde Anton, Elias och Elise en stark prestation och kom på 14:e plats av 23 lag. Om någon ska nämnas i klass 1 får det bli Emil som sprang sina 5,2 km på sistasträckan på imponerande 30 minuter. Det räckte till en tredjeplats på sträckan.
 

 
 

 
 

Emil inför omstarten på sistasträckan där han hade ordentligt bråttom.

 
  080823.  

 

 

Sensommarfest.

Lördagen 6 september anordnas en sensommarfest i Torsås samhälle där affärer och föreningar svarar för olika jippon. Torsås OK kommer finnas på plats bakom/ vid sidan av Olssons kläder. Här kommer vi ställa upp med en loppis och ett snabbrace på bara några meter med sportidentkontroller. Snabbaste tiden kommer hela tiden antecknas och slutsegraren premieras. Våra ungdomar ska sköta om denna aktivitet. Övriga medlemmar hoppas vi ställer upp på loppisen. 

080823.

 

 

 

OL-träning.

Tisdagen 26 augusti arrangerar John och Tobias en OL-träning kl. 18.00. Samling är vid klubbstugan och så åker vi gemensamt till träningen som går på Torsås Södra-kartan. Pga bockjakten går träningen mestadels i samhället. Alla är hjärtligt välkomna!

080823.

 

 

 

Stora hösttävlingar.

Nu närmar sig de stora hösttävlingarna och en förhoppning är att vi nu kan öka ungdomarnas deltagande i Vetlanda Team Sportia Cup. (Deltävlingarna är markerade med VTS-Cup i kalendern). Deltävlingar är bl.a. DM-tävlingarna som vi hoppas ska locka en hel del deltagare trots att resorna är ganska långa. Även våra nybörjare är hjärtligt välkomna att delta.

En av tävlingshelgerna 13-14/9 avgörs DM i medeldistans (lördag) och DM i stafett (söndag). Arrangerar gör IKHP i Huskvarna. För första gången på länge finns det goda förutsättningar att delta på ungdomssidan. Vi kan få ihop ett D 16-lag och ett H 14-lag. Kanske även något propaganda-lag el dyl för övriga. Detta innebär övernattning i Jönköpingstrakten. De som är intresserade av logi bör höra av sig fortast möjligt till Jonas el Ulla så att vi kan boka lämpligt boende.

 

 
 

 
 

Det är troligt att det blir fler restaurangbesök i samband med DM-tävlingarna i Jönköping.

080821.

 

 

 

Blåbärskavlen.

Lördagen 23 augusti är det dags för årets upplaga av Blåbärskavlen. Tävlingen som arrangeras av Växjö OK är en klassiker som varit med länge. Precis som ifjol ställer vi upp med två lag, ett i klass 1 över 6 sträckor och ett i klass 2 över 3 sträckor. Det har varit en del pusslande efter en del återbud och så gäller det att lagen håller rätt ålder sammanlagt.

I klass 1 med sammanlagd ålder av max 90 år ställer vi upp med följande lag:
 

 
 

1. Tobias Wigertsson   

4 km  
 

2. Maria Johansson      

3 km  
 

3. Emma Olsson         

3 km  
 

4. Victor Bergh            

2,5 km  
      Philip Strandberg       
 

5. Sara Emilsson         

3 km  
 

6. Emil Nilsson            

5 km  
     
 

På sträcka 4 får man ställa upp med max 3 löpare.

 
     
  I klass 2 med sammanlagd ålder av max 42 år ställer vi upp med:
 
 
 

1. Anton Sjöholm           

3 km  
 

2. Elias Jonasson           

2,5 km  
 

3. Andreas Wigertsson   

3 km  
 


Det är jätteroligt att vi kan ställa upp med två lag och utan återbud hade vi faktiskt kunnat ställa upp med hela 3 lag. Ännu en ny och glädjande situation för oss.

 

 
 

 
 

Snart är det åter full fart på de blåvita ungdomarna i Blåbärskavlen.

080815.

 

 

 

Sprint-OL.

Tisdagen 19 augusti anordnas en sprintorientering från klubbstugan. Start från kl. 18.00. Denna träning anordnas med tanke på bockjakten då vi bör ligga lågt i skogen ett par veckor. Träningen är öppen för alla, från nybörjare till gamla rävar. Målsättningen är att använda sportident.

080811.

 

 

 

Ungdomsträning onsdag 13/8.

På onsdagskvällen kl. 18.00 är det start för våra nyaste ungdomar efter ett uppehåll under sommaren. Samling är i Sunelycke, vägvisning från Norra Tångvägen. Det bjuds på en kartpromenad och efter det en kortare bana. Allt för att komma in i orienteringen igen. Ta med vätska, gärna fika och glöm inte bra skor.

Om så önskas är det ett bra tillfälle att sedan göra tävlingsdebut på SOK Viljans tävling (Oskarshamn) lördagen 16 augusti. Samling för avfärd från klubbstugan är kl. 10,15.

080811.

 

 

 


Torsås OK:s månadslotteri  10 år!

Varmt tack till alla lottköpare för bidragen till vår verksamhet!

 Det har blivit en hel del pengar sammanlagt.

 Men nu ändrar vi lite i modellen, det är dags för  förändring:

 Vi ökar antalet lotter från 100 till 150.

 Lottpriset blir detsamma, 100 kr.

 Dragning som förut en gång per månad, september till juni.

 Vinsterna blir 300 + 200 + 100 + 100 kr varje månad.

 Dragningarna publiceras på Torsås OK: s hemsida varje månad.

 Det finns möjlighet att köpa  nya och gamla lotter på Sommarkvällen

 på torsdag. /Lena P.

080708.

 

 

 

Torsås OK växer.

Trots att vi slagit rekord på ungdomssidan flera år i rad fortsätter vi att växa. Det gäller antalet deltagare under första halvåret som nu är uppe i hela 548 stycken.

En sammanställning över de senaste årens vårsäsonger ser ut så här:

Våren 2005    256

Våren 2006    393

Våren 2007    424

Våren 2008    548 

Otroligt glädjande siffror som också innebär ökade bidrag från staten åtminstone.
 

 
 

 
 

Klubben växer fortfarande på ungdomssidan vilket är mycket glädjande. Bilden är från vårens ungdomens 5-dagars i Nybro.

080807.

 

 

 

5-dagars 2008.

Så har då det unika 5-dagars i Sälen genomförts och det blev speciellt för oss sörlänningar. Det bjöds på fantastiska upplevelser uppe på kalfjället. Riktigt skoj med fjäll-OL!  Imponerande var också startfältet då över 22 000 startade i år. Knatteknatet drog t.o.m. över 1000 deltagare flera dagar. Mycket positivt för orienteringen! Hoppas nu att många som haft ett uppehåll i orienteringen stannar kvar.
 

 
 

 
 

Att åka lift till start var en av de stora nyheterna under årets 5-dagars.

 
 

 
  Det var fin utsikt vid Hundfjällets arena. Starten var bakom stugan uppe vid norra Europas brantaste backe: Väggen.  
     
 

Mycket positivt var också deltagarantalet för Torsås OK. Vi slog nytt deltagarrekord med hela 41 deltagare!! (Detta 70 mil hemifrån) Otroligt!  Av dessa var 18 ungdomar och i år var det premiär i 5-dagarssammanhang för Elise Hjelm och William Kinberg som hade en egen kamp i U 4.
 

 
 

 
  Att vi var många märktes vid kycklingkvällen utanför Emilssons/ Olaussons stuga. Två långbord behövdes.  
 

 
 

Återhämtning i Torsåslägret mitt i myllret av klubbar.

 
     
 

Tävlingen blev också en riktig kamp med bitvis stor kupering och framför allt sista dagens värme var otroligt tuff. Bra kämpat av alla!

Familjen Emilsson visade sig vara duktiga på att tippa och Daniel och Tony delade på vinsten i tippningstävlingen. 5-dagarscupen vanns av Jonas som liksom ifjol vann finalen mot Hans med knapp marginal. Klubbens nyaste tillskott Emma vann "Årets grej", i år en groda. "Mini-Emma" är klubbens tredje Emma och dotter till Daniel och Cecilia Persson i Göteborg.

Några saker funkade dock inte 100 under tävlingarna och det var bussningen och några andra småsaker. Att bo i stuga/hotell kändes lyxigt men gemenskapen i tältstaden saknades en del. Nästa år är tältstaden tillbaka i Eksjö och det har utlovats en rekordkompakt C-ort. C-orten har dock en begränsning på 3900 campingplatser, sedan är det stopp. Det låter kanske mycket men det kommer långtifrån räcka till alla. Vill vi bo tillsammans alla är det bra att vara ute i god tid! Nu ser vi fram mot en ny OL-fest i Småland 2009! Klubben har redan många anmälda!
 

 
 

 
 

Utsikt från Hundfjället i kvällsolen. En ovanlig vy i orienteringssammanhang.

 
 

 
  Största delen av rekordtruppen samlad i Berga by. Saknades gjorde återigen Sven och några till.

080804.

 

 

 

 

Ölandslägret.

Strax efter hemkomsten från Sälen var det dags att åka till norra Öland och det trevliga lägret vid Svenssons stuga. Tala om kontraster mot fjällen men båda platserna erbjuder fantastisk terräng och fin natur. Detta är en stor del av tjusningen med orientering att den är så omväxlande och erbjuder härliga upplevelser.

Vid stugan bjöds det på gemensamma måltider som Lena ordnade med stort arbete. Det blev också en hel del badande främst i början av lägret då vädret var strålande. En del vattenkrig, kortspel och lek på stranden bjöds det också på.
 

 
 

 
  Det var ont om toaletter på stranden så Torsåsgänget byggde en egen toalettstol på stranden.  
 

 
  Anton och Stephen kastar macka vid Byerums raukar.  
     
 

Orienteringen bestod av två pass, ett vid sanddynerna på Ängjärnsuddenkartan och ett i den öppna, böljande tallbevuxna terrängen på Ramsnäskartan på östra sidan av Öland. Två unika områden med mycket speciell och rolig orientering. 
 

 
 

 
 

Tommy och Emma har precis tagit kontrollen punkthöjden i sandfälten.

 
 

 
 

Elise och Maria planerar sträckan i den fina sandterrängen. Det kan vara rejält tungt att springa i sanden.

 
     
 

På detta läger kommer dock gemenskapen och badandet i första hand och det blir alltid trevliga dagar tillsammans på Öland. Vi tackar våra värdar, familjen Svensson, för allt arbete de lagt ner och vi kommer gärna åter!

080804.

 

 

 


Sommar-OL 2008. Det finns nu 31 fasta kontroller utsatta på Gullabokartan. De kommer sitta ute till omkring 10 augusti. Kontrollerna består av röd/vitmålade brädor med en liten nummerlapp. Kartorna ligger i klubbstugans glasveranda.

Det finns 5 färdigtryckta banor men även 2 mallkartor med samtliga kontroller som man kan göra egna banor ifrån.                               

 

 
 

 
  Nu är det läge att komma ut i skogen och träna under sommaren!  
     
  Banorna utgår från 2 starter. En vid Degerhyltans såg (väst) och en från Mogrinden (Öst). Här finns också en trevlig rastplats där en stunds fika rekommenderas. Det finns en lätt (ungefär orange svårighetsgrad) och fyra svårare (svarta) banor. Dock finns det inga riktigt lätta banor. Vill man springa lättare banor rekommenderas Naturpasset. Lycka till!

080714.

 

 

 


5-dagars.
Snart är det dags för årets 5-dagars som är speciellt på flera sätt:

 • De flesta ska bo i stuga/hotell.
 • Vi ska prova på skidlift till start etapp 4.
 • Vi ska även prova på fjäll-OL.
 • Första etapperna har målplatsen vid Vasaloppsstarten i Berga by.
 • 2008 års 5-dagars är också den största upplagan på mycket länge.
 • 5-dagars har även World Cupstatus.
 • Tävlingen ingår  i Svenska multisportcupen.
 • På lördagskvällen kommer ett träningsrace hållas vid Lindvallen.

Trots att vi är långt hemifrån har detta koncept även lockat många från Torsås OK till Sälenfjällen. Vi är 31 förhandsanmälda och allt pekar på att vi blir minst 35 som deltar. Fantastiskt!
 

 
 

 
 

Det lär bli en större flock runt klubbsymbolen i sommar. Även 5-dagarsmyllret lär bli betydligt större än under de senaste årens tävlingar. 20600 är förhandsanmälda till jättetävlingen.

 
     
 

Huvuddelen av truppen bor på Hundfjället i Hundfjällscenter, ett lägenhetshotell. C-ortstorget ligger dock i Lindvallen och här kommer vi också ha våra kvällssamlingar. Det är inte klart exakt var ännu. Det blir antingen vid Gottfridssons eller Olaussons/Emilssons stuga beroende på hur det ser ut. Samlingsplatsen bestäms när vi är framme. Håll kontakten med gänget om detta.

När vi kommer fram är det viktigt att alla hämtar ut deltagarkassen med nummerlapp och bussbiljett mm. Det är nytt att det är individuell utlämning. Den sker i tävlingsexpeditionen på O-ringentorget i Lindvallen. 

Vad gäller starttider så startar vi senast första etappen och tidigast etapp 3.

Bra att veta kan även vara att ni som springer på skala 1:15 000 får vanliga papperskartor i plastfickor. Ni som springer på skala 1:10 000 får kartor tryckta på "plastpapper" som använts de senare åren. Detta har dock inte varit så lyckat vid regn och det finns plastfickor till de som vill vid starten. Det är självservering. 

För transporter under veckan hänvisas till bussarna. Förutom etappbussarna kommer även en ringlinje gå med start under lördagsförmiddagen. Under tävlingsveckan kommer ringlinjen starta kl. 15.00. 

I år är det en del nya saker att ta med sig t.ex. lakan istället för sovsäck. Som vanligt ska vi ha med säkerhetsnålar till nummerlappen men det viktigaste är ändå SI-pinnen, kompass och skor.
 

 
 

 
 

I år lär vi få ett ännu längre långbord på "kycklingkvällen".

 
     
 

Nu återstår bara de sista förberedelserna innan vi alla drar norrut för stordåd. Vi ses!

080714.

 

 

 

Tjust 2-dagars. 8-9 juli var det dags för Tjust 2-dagars som har vuxit hela tiden sedan starten och idag är en populär jättetävling. Arrangemanget går runt bland de tre klubbarna Västerviks OK, Gamleby OK och Ankarsrums OK. I år var det Västerviks OK som stod som arrangörer. Terrängen söder om Västervik bjöd på fantastiskt fin och öppen skog. Längre från TC var det jättestora områden ren vildmark utan knappt några stigar. Underbart alltså!

Det var rekordmånga i Torsåsgänget som ställde in kompassen på dessa tävlingar, 15 st. Det blev camping med husvagn och tält och trots dåliga prognoser slapp vi regn hela tiden.
 

 
 

 
  En del av de tältande på OL-campen.  
 

 
 

Det blev lite promenader i Västerviks stad. Vi hade en del botaniker i klubben...

 
 

 
 

Som traditionen bjuder blev det ett besök på en av stadens kinarestauranger för att ladda batterierna inför andra dagens tävlingar.

 
     
 

Tjust 2-dagars var den sista tävlingen inför årets 5-dagars. Det är en trevlig tävling, mycket pga att det ofta är mycket fin terräng. Att prova på många olika sorters terräng gör att man blir bättre som orienterare och dessutom är det roligt när terrängen är så fin som detta år. Vi hoppas på ett besök även nästa år!

080711.

 

 

 
Bornholmsresa.
Nu är det mindre än fyra månader kvar till OK Orion och Torsås OK:s bussresa till Bornholm. Redan efter förra årets lyckade resa började vi ta upp anmälningar till årets resa, och i Orion har vi marknadsföringen så att några till har anmält sig. Hittills är 65 personer anmälda, varav 9 st. från Torsås.

http://www.okorion.com/bornholm/ finns all info om resan och även en lista på vilka som är anmälda. Det vore kul om ni också börjar er marknadsföring så att vi blir riktigt många i år. Har ni inte varit med tidigare så har ni definitivt missat något. Prata med någon av dem som brukar vara med så blir säkert även ni sugna.

Det vore bra om ni kan meddela mig Torsås anmälningar efter hand så att jag kan fylla på listan.

Hälsningar Johan Swartz, Orion

080711.

 

 

 


Ett stort grattis.
Vi gratulerar Anders och Lena, numera även hon en Svensson, som gifte sig i Göteborg i helgen. Det skulle bli Lisebergsbesök men blev mycket mer än så. Som Stephens och Emmas föräldrar har de kommit med i klubbens verksamhet på många sätt. De har varit med och arrangerat våra tävlingar, följt med på läger, arbetat ihop pengar, åkt på diverse tävlingar och sist men inte minst stått som värdar för det trevliga Ölandslägret.
 

 
 

 
  Torsås OK gratulerar Anders och Lena. Här är de i tältet vid stugan i Bödatrakten under fjolårets Ölandsläger.  

 

 


Tjoget 2008.
Årets Tjoget skulle bli en mycket spännande tävling både för Torsås OK och kampen om slutsegern. I terrängen i Alsjömåla öster om Emmaboda hade banläggaren Ronny Hjalmarsson fått ihop svåra och kluriga banor.

Tävlingen började fantastiskt bra för oss då Emil Nilsson gjorde en otroligt stark insats på förstasträckan. Han slutade 12:a, cirka minuten efter täten. Detta var något vi hade nytta av långt in i stafetten. Vi låg länge på placeringar vi aldrig varit i närheten av.
 

 
 

 
 

Emil sprang förstasträckan på ett imponerande sätt. Enligt rykten blev han 24:a som han visar på bilden. Resultatet korrigerades sedan till en tolfteplats. Särskilt starkt med tanke på att vi startar långt bak i ledet.

 
     
 

Efter första dagen låg vi på 47:e plats. Under natten klättrade vi åter till en högre placering och låg runt 35:e plats några sträckor. På slutet tappade vi en del men slutade på en fantastisk 55:e plats. Det är klubbens bästa placering någonsin. Det är dock svårt att jämföra då betydligt fler lag ställde upp i Tjoget förr.

Som vanligt har vi problem att hitta löpare till de längre sträckorna och många får verkligen anstränga sig och springa betydligt längre än de är vana vid. Vi tackar alla i klubben som ställt upp och alla som stött oss på plats! Roligt med våra löpare som ställer upp bara på Tjoget under året och räddar vårt deltagande. Särskilt bröderna Åke och Evert Karlsson och Linn Lennartson som gör sitt enda framträdande i klubbens färger under Tjoget är väldigt värdefulla för oss.
 

 
 

 
 

Håkan Algotsson har precis fört oss i mål efter 1079 minuters löpning. Håkan sprang återigen sistasträckan efter ett uppehåll ifjol. Det innebär en kraftansträngning med 7,8 km löpning. Starkt!

 
     
 

Vad gäller toppstriden så blev det en kamp mellan IKHP och OK Orion, där ledningen skiftade flera gånger. Efter att lagen gått ut tillsammans på sistasträckan avgjorde IKHP:s Mattias Karlsson och vann med ett par minuter.
 

 
 

 
  IK Hakarpspojkarna vann till slut ett svängigt Tjoget och tog sin tionde seger i tävlingen.  
     
 

Till slut kan vi summera ett svårt, ibland regnigt och för klubben framgångsrikt Tjoget där vi först och främst klarade målsättningen att ta oss runt godkända. Det var något som hela 22 av 90 lag inte mäktade med. Sedan var det extra roligt att vi kunde ligga så högt i listan så länge. Det var många andra klubbar som kommenterade våra placeringar. Vi är också en av de klubbar som deltagit på flest Tjoget genom tiderna och dessutom har vi alltid lyckats ställa upp med ett eget lag. Det är något som många andra småklubbar inte lyckas med.

Tjoget är en av årets stora utmaningar för klubben och vi ska göra allt för att kunna ställa ett nytt lag på benen i 2009 års Tjoget. Ett stort tack till alla och välkomna till torsdagens sommarkväll vid stugan! (Då kan ni också få årets Tjogetkartor).

080708.

 

 

 


Havs-OL i Karlshamn.
Ett gäng från klubben valde att delta i Havs-OL i Karlshamn under onsdags- och torsdagskvällen 2-3 juli. Det var verkligen ingen överdrift att kalla det Havs-OL i år då det gick på Sternö strax utanför stan. Det var nära till havet på alla håll och målplatsen var belägen vid vackert belägna Sternö badplats.
Det som grämer mest är att kameran inte kom med till starten första dagen för där bjöds på en fantastisk utsikt i kvällssolen. Starten var placerad högst uppe på berget Bålabacken där vi såg ett stilla hav med båtar, kusten, Hanö och Listerlandet. Det blev en magisk kväll i det underbara vädret.
Flera av kontrollerna låg också fantastiskt placerade vid vattenbrynet på kala, slipade klippor. Särskilt andra dagen bjöd också på väldigt svår orientering med gömda kontroller som man lätt kunde missa med ett par meter utan att se dem.
 

 
 

 
 

TC badade i kvällssolen vid det lugna havet.

 
 

 
  Fin utsikt från TC. Sternö badplats kan rekommenderas. Här är vackert med både sandstrand och klippor för de som vill. Temperaturen var dock alldeles för kall för ett dopp dessa kvällar.   
     
 

Havs-OL är verkligen trevliga tävlingar och vi kan varmt rekommendera deltagande nästa år då det avgörs på Listerlandet (första dagen) och vid Kofsa, som vi provade på vid vårt läger.

080703.

 
     
 


Sommarkväll vid stugan. Torsdagen 10 juli
kl. 18.00 är det dags för sommarkväll vid stugan. Det bjuds på tipspromenad, femkamp, korvgrillning (ta med korv och bröd, alt kött). Klubben står för kol, ketchup och senap. Det blir sedan tårta som avslutning.

Sommarkvällen är ett av få tillfällen under året då vi alla träffas. Det brukar vara väldigt trevligt och god stämning. Alla åldrar är välkomna! Även våra nyare medlemmar med föräldrar är hjärtligt välkomna!

Vi ses vid klubbstugan!
 

 
 

 
 

Det var stor uppslutning vid fjolårets Sommarkväll.

 
  080703.  

 

 

 


Tjoget.
En av årets större tävlingar är Tjoget som i år arrangeras av Emmaboda-Verda OK. Att få ihop 20 man är en utmaning för oss som liten förening. I år har det varit extra tufft med de längre sträckorna då vi fått många återbud. 

Vår huvudmålsättning är som vanligt att i första hand gå runt godkända allihop. Det är en nog så svår uppgift att få 20 löpare att gå klockrent. 

Här följer lite info för löparna: Vi har som vanligt inget campingtält utan endast klubbtältet på TC. I klubbtältet hänger varje löpares nummerlapp och på den även löparens sportidentpinne. Vi har även i år klubbens pinnar så ni behöver inte använda era egna. Det är viktigt att alla kollar att bricknumret stämmer med startlistans nummer.

Kolla kodsiffror noggrant och hoppa inte över några kontroller! Kolla ljussignal vid varje kontroll då det kan vara någon annan löpares pip som hörs. Skalan är 1:10 000 för samtliga och man får inga lösa kontrollbeskrivningar. 400 meter snitsling ingår i banlängden. 

Det finns två olika sistakontroller så kolla kodsiffran noggrant även där. Glöm inte heller att målstämpla! Utgående löpare kontrollerar att rätt karta tagits. (Vi har i år startnummer 66)  

Årets TC är beläget i Alsjömåla, ca 5 km öster om Emmaboda. Vägvisning från väg 120 mellan Emmaboda och Nybro.

Ni som inte deltar är mycket välkomna att stötta laget. Tjoget är en riktig folkfest och en rolig upplevelse! På söndagen finns det även några öppna banor om man är intresserad.
 

 
     
 


Preliminär laguppställning:
 

1.  7,3 km    Emil Nilsson

2.  3,8 km    Åke Karlsson

3.  2,7 km    Andreas Wigertsson

4.  7,4 km    Jonas Persson

5.  2,8 km    Emma Olsson

6.  6,3 km    Daniel Emilsson

7.  4,4 km    Anna Henriksson

8.  7,8 km    David Persson

9.  5,3 km    Göran Henriksson

10. 5,0 km    Stig Karlsson

11. 6,3 km    Björn Norrliden

12. 2,7 km    Maria Johansson

13. 7,4 km    Evert Karlsson

14. 3,8 km    Tommy Olsson

15. 4,8 km    Hans Gottfridsson

16. 8,1 km    Linn Lennartsson

17. 6,5 km    John Fridolfsson

18. 3,0 km    Roland Sandholm

19. 5,2 km    Tobias Wigertsson

20. 7,8 km    Håkan Algotsson
 

 
 

 
  Emil efter fjolårets blöta Tjoget i Kosta. I år kan det bli ett riktigt varmt och svettigt Tjoget om man ska tro prognoserna.

080630.

 
     

 

 

Miniläger. Tisdag till onsdag 24-25 juni arrangerade Torsås OK för första gången ett läger på hemmaplan för årets nybörjare. Basen var klubbstugan och det var nio av våra yngsta och nyaste medlemmar som deltog.
 

 
 

 
  Samtliga deltagare på lägret: Fr.v. Therese, Emmi, Emma, Moa, Philip, Elias, Victor, Madelene och liggande Michael.  
     
 

Många av aktiviteterna var del av en lagtävling där deltagarna var delade i tre lag, röda, blå och vita laget.

Lägret började med en mångkamp med de sex grenarna: gå på bräda, hästskokastning, fiske, boule, öländsk julafton och pilkastning. Tävlingen avbröts av fika och efteråt blev det spontanfotboll, kvällsmål, lekar och charader inne i stugan.
 

 
 

 
 

Det var verkligen fartfyllt och snurrigt under tävlingarna där alla gav järnet!

 
     
 

Efter söndagsmorgonens frukost var det dags för lagtävlingens andra del, en foto-orientering i trädgården, något som många i klubben provade vid förra årets sommarkväll. Det blev verkligen full fart runt huset. Efter en välbehövlig fika var det dags för lagtävlingens tredje och sista gren, en lagtävling i orientering. Denna avgjordes på samma sätt som vid våra läger för de äldre ungdomarna. Kontrollerna var betydligt svårare än vad ungdomarna var vana vid men de klarade av det på ett mycket bra sätt!

 
 

 
  Efter en lång och jämn kamp segrade det röda gänget i lagtävlingen. Laget bestod av: Philip Strandberg, Emma Svensson och Moa Hansson.  
     
 

För första gången var också några av våra äldre ungdomar ledare för ett läger. Det var Emma Olsson, Maria Johansson och Tobias Wigertsson som svarade för ett mycket bra arbete med övningar och tävlingar. Ett stort tack även till Ulla och Lena E som svarade för mat och fika under lägret. Roligt också med alla våra ungdomar som bidrog med ett gott humör under lägret. Vi måste anse lägret som mycket lyckat och något som varit väldigt positivt för klubben. Vi hoppas nu att våra ungdomar provar på "riktiga" tävlingar framöver och lär känna resten av klubben.

080627.

 

 

 

Sommartävlingar.

Några mycket trevliga sommartävlingar ligger framför oss. Det är först Havs-OL i Karlshamn onsdag-torsdag 2-3 juli som avgörs som kvällstävlingar med första start kl. 18.00. Sista anmälan via klubben online 25 juni.

Det är ett bra tillfälle för våra nybörjare att göra premiär på en vanlig tävling, dessutom på nära håll. Vi ser dock gärna att föräldrar följer med. Nybörjarna måste inte föranmäla sig till tävlingen om de springer öppen klass men bör ändå höra av sig om de ska med.

 

 
 

 
  Tjust 2-dagars 2007.  
 


Veckan efter är det dags för
Tjust 2-dagars tisdag-onsdag 8-9 juli i Västervik. Här kan vi rekommendera övernattning då det är en bit att åka. Billig camping ordnas av arrangören. Sista anmälan är 1 juli via klubben online. OBS! Första start på tisdagen kl. 15.00.

Båda dessa arrangemang var mycket trevliga ifjol och kan rekommenderas! Häng med!

080619.

 

 

 

Miniläger på hemmaplan.

Veckan efter midsommar kommer vi anordna ett miniläger på hemmaplan för våra nyaste orienterare. Lägret börjar tisdagen 24 juni kl. 16.00 och efter en övernattning slutar det på onsdagen ca. kl. 12.00.

Vi kommer hålla till vid vår klubbstuga hela tiden. Programmet består av mycket tävlingar och lekar för sammanhållningens skull. Vi avslutar även med lite orientering.

Kostnaden för lägret är 50:- per person. Då ingår 2 fika, grillning på kvällen och frukost.

Saker att ta med: Övernattningssaker, ombyteskläder (kan bli svettigt några gånger), hygienartiklar, oömma kläder och skor, ev. regnkläder, lägeravgift och ett glatt humör.

080619.

 

 

 

Ungdomslägret i Karlshamn.

Årets läger gick i Karlshamn, en mycket fin sommarstad har man förstått. Här finns också mycket fin och speciell kustterrräng.

Lägret började på fredagskvällen med lite samkväm, spel och promenad längs stranden där flera fina promenadstigar fanns. Stigmännens klubbstuga, Villa Solvik, låg alldeles nära stranden med promenadstigar åt flera håll.

På lördagsförmiddagen genomförde vi ett pass i östra utkanten av staden i ganska kuperad terräng. Här kunde man klättra och hoppa i branta sluttningar nära Karlshamn. Efter lunchen var det dags för bad i Väggabadets bassänger, endast 100 meter från stugan. Inte illa att ha en 50-metersbassäng och hoppbassäng med varmt vatten så nära boendet!
 

 
 

 
  Som vanligt under våra läger blev det en hel del bad.  
 

 
  Erik, strax innan allt vatten lämnade bassängen.  
     
 

Vi hade tur med vädret då skurarna kom strax efter orienteringen och även efter badet. På sena eftermiddagen körde vi för första gången under ett läger, en sprintträning som var riktigt rolig och klurig. Banan gick både i stad, park och skog. Kvällen avslutades med EM-fotboll på TV och senare mera spel och ännu en promenad för de som ville. På söndagsmorgonen åkte vi ut till Kofsa, ett område strax väster om Karlshamn, alldeles ute i havsbandet. Här möttes vi av alldeles fantastisk terräng med strandklippor och svår orientering. Denna träning kommer man ha nytta av om man ställer upp i Karlshamns Havs-OL i början av juli. I denna fina terräng körde vi vår lagtävling mellan det vita och det blå laget.

 
     
 

 
     
 

 
 

Vid Kofsa möttes vi av härlig kustteräng med härliga, slipade klippor.

 
 

 
 

Årets segrare blev det blå laget bestående av: Anton, Björn, Tommy och Maria.

 
     
 

Innan vi for hem avslutade vi med ett sista dopp i bassängerna.
Vi tackar alla som följde med på årets läger och framför allt Lena Ericsson och John Fridolfsson som stod för matlagningen!

Som alltid trevligt att åka iväg med gänget till nya platser! Vart vi åker nästa år får vi se. Vi har provat på väldigt olika terrängtyper de sista åren och det är extra krydda med denna stora omväxling! Välkomna med på nästa års expedition!
 

 
 

 
 

Karlshamns utkanter under en sen promenad.

080618.

 

 

 


Naturpasset. Nu är Torsås OK:s båda Naturpass igång, både i Gullabo och Torsås. På Gullabokartan är det trakterna av Degerhyltan som gäller och på nya Torsås Södra-kartan är det i trakterna av Sunelycke.

Här kommer finnas 20 kontroller på varje karta att besöka till i början av augusti. Ett speciellt bra tillfälle för t.ex. våra nybörjare med familjer att i egen takt prova på skärmjakt. Försäljning av Naturpassen finns på Apoteket och genom klubben i klubbstugan. Kostnaden är 60:- per paket.

080613.

 

 

 


Ungdomsläger i Karlshamn.
I år är det dags att prova på ytterligare en ny typ av terräng då vi besöker detaljrika Karlshamnstrakten. Vi bor i OK Stigmännens klubbstuga Villa Solvik alldeles vid havet och med närhet till utomhusbassängerna vid Väggabadet.

Vi åker från klubbstugan kl. 17.00 på fredag eftermiddag. Två pass väntar på lördagen och ett på söndagen. En del andra aktiviteter kommer också hinnas med. T.ex. är det ju EM-fotboll Sverige- Spanien på lördagen som kan vara intressant. Vi hoppas på ännu ett trevligt läger tillsammans! Program med kom-ihåg-lista och info finns att få av Jonas.

Välkomna!

080613.

 

 

 


Föreningskavlen.
2008 års föreningskavel avgjordes i Milasten i Blekinge. Detta eftersom fjolårets vinnare Björn Linnersjö stod som arrangör.
Vi fick uppleva en härlig dag i Tallet och Höga sands speciella sanddynterräng. Vi tackar Björn för ett stort och bra arbete!

I årets tävling ställde 6 lag upp. Flera dubblerade på första sträckan där 9 löpare gick ut. Sedan följde den korta sträckan med en hel del ungdomar som sprang sin första stafett. Efter det följde sistasträckan på 5,2 km. Det var länge jämnt och vi fick verkligen uppleva en riktig spurt om andraplatsen mellan Kjell Månsson, Ronneby och Daniel Emilsson. Daniel vann med mycket liten marginal.

Resultatlista
 

 
 

 
  Strax innan startskottet på förstasträckan. I bakgrunden bygdegården i Milasten.  
 

 
 

Segrande lag bestod av Jonas Persson, Axel Lindström och Emma Olsson. Det blir detta gäng som arrangerar nästa års Föreningskavel.

080609.

 

 

 


Ungdomens 5-dagars.
Tisdagen 3 juni avgjordes den sista etappen i U 5-dagars i Orrefors. Ett stort gäng nybörjare har i år deltagit och kompletterat klubbens äldre ungdomar. Flera av zonens klubbar har fått ordentlig skjuts i ungdomsverksamheten och har i år ökat stort, vilket är mycket glädjande! Detta vinner vi alla på!

Till vår stora glädje blev lilla Torsås OK största klubb i år igen och vann vandringspriset för andra året i rad. Mycket skoj! Noterbart är att vi ökat från 65 deltagare ifjol till ca 90 i år. Fantastiskt!
 

 
 

 
 

Det var ett stort gäng unga Torsås OK:are som tog emot pokalen.

 
 

 
 

Nya Ida Nilsson och Elise Hjelm tömmer pinnarna inför start. Av individuella resultat kan nämnas att Elise vann HD 13-16 Lätt. Då får man tänka på att hon började orientera i mars. Raskt marscherat!

 
 

 
  Ett glädjeämne var alla nybörjare i klubben, varav en hel drös höll till i inskolning. Det var många som hade bråttom i skogen! Här ses Elias Jonasson och Philip Strandberg innan start.  
     
 

Vi hoppas nu att våra nytillskott fortsätter i klubbens ordinarie verksamhet med träningar och tävlingar.

080606.

 


 

 


Friluftsdagar.
Klubbens största skolsatsning någonsin är nu avklarad. Hela 5 friluftsdagar innebar det i vackra Sunelycke. Första 2 dagarna var det Torsås och Söderåkras mellanstadier. De 3 senaste dagarna var det Torskolans högstadiums tur med en årskurs per dag.
 

 
 

 
 

Kontrollen gropen badar i solsken. Vi hade solsken och varmt varje dag. Tala om tur med vädret!

 
     
 

I mellanstadierna deltog 124 elever och på högstadiet deltog 222 elever. Detta ger tillsammans den imponerande summan 346 elever!!

 
 

 
  Det är många elever som har fått en positivare bild av orientering.  
     
 

Det har krävts ett mycket stort arbete av klubbens medlemmar för att anordna ett så proffsigt arrangemang av den här storleken. Att friluftsdagarna genomfördes på vardagar gjorde att det krävdes en hel del pusslande av de arrangerande medlemmarna. Vi tackar Stig som banläggare och alla andra medlemmar som ställt upp och gjort ett kanonjobb dessa dagar.

Något som bidragit till att göra dagarna lyckade är användandet av Sportident. En annan orsak är den alldeles nya Torsås Södra-kartan.
 

 
 

 
 

Det har hänt en hel del med kartan om man jämför med den gamla versionen.
 

 
 

 
 

Harriet, Maria och Ulla håller ordning på alla pinnarna. Vi tackar alla funktionärer som ställt upp på fritiden!

080606.

 
     

 

 


LOPPIS. Vi ska ha loppis den 7/6, 14/6 och 28/6 mellan kl. 10.00 och 14.00 vid orienteringsstugan.

7/6 Lena P, Marianne och K-G

14/6 Ing-Marie och Rosita

28/6 Christina

080605.

 


 

 
Inbjudan till ungdomslägret i Karlshamn 13-15 juni.
080603.
 

 

 


Friluftsdagar mellanstadiet.
Onsdagen 28 maj anordnade klubben friluftsdag för Torsås mellanstadium i Sunelycke. Dagen efter var det Söderåkra mellanstadiums tur. Första dagen deltog 75 elever och på torsdagen 49 elever. Båda dagarna bjöd på strålande solsken och toppenväder. Eleverna hade att välja på en lättare och en svårare bana. Dagarna uppskattades av både elever och lärare.

I kommande vecka väntar tre friluftsdagar med högstadiets samtliga elever, en årskurs per dag. Detta innebär en verklig kraftsamling för klubben då det innebär en hel del arbete och att det går åt en hel del funktionärer.
 

 
 

 
  Stig Karlsson ger de sista tipsen inför starten. Stig har också lagt banorna till friluftsdagarna.  
 

 
 

Glada Torsåselever i Sunelyckeskogen.

 
 

 
 

Hela Söderåkras mellanstadium samlades efter loppet. De hade genomgång av resultaten och prisutdelning på egna tävlingar.

080601.

 

 

Månadslotteriet Juni 2008. 080615. Reservation för ev. fel.
300 kr Nr 21
200 kr Nr 65
100 kr Nr 05

 

 

 

 


Ungdomens 5-dagars.
Under 4:e etappen i U 5-dagars satte vi nytt rekord då 21 löpare kom till start. Det var en underbar kväll ute vid Värsnäs friluftsgård. 080529.
 

 
 

 
  Det var en stor grupp samlade runt klubbsymbolen denna härliga kväll.  
 

 
 

Nye Axel Lindström och Maria Johansson kollar starttiderna.

 
 

 
  Elise Hjelm och Sara Emilsson var först ut i klubben. Här förbereder de sig inför start.  
 

 
  Stephen Svensson i full fart i skogen.  
     

 

 


Föreningskavlen flyttad.
Föreningskavlen är flyttad till söndagen 8 juni!
Detta p g a att många i klubben var upptagna den vanliga tiden på nationaldagen. Vi samlas kl 9.30 vid klubbstugan för färd till Blekinge och Milastens bygdegård. Här har fjolårets segrare Björn Linnersjö lagt banor på Högasandskartan. Skalan kommer vara 1:7500. Vi kommer använda stiftklämmor.Som vanligt kommer kavlen avgöras på 3 sträckor.

Föreningskavlens flytt innebär några andra ändringar i programmet: Stanley cup som skulle avgjorts denna dag skjuts fram till sommaren. Vi lägger in en torsdagsträning 5 juni på samma banor som söndagen 1 juni. Träningen på tisdagskvällen 10 juni ställs in.
080528.

 


 

 


Nya kartor.
Nu har klubbens nytryckta Gullabokartor kommit från Åkessons tryckeri i Emmaboda. Det innebär att vi har tre varianter av kartan:

 • En A 3 över en del av kartan med bl.a. Degerhyltan i skala 1:10 000.
 • En mycket stor karta över hela området i skala 1:10 000.
 • En karta i skala 1:15 000 över hela området som är lite mindre än en A 3.

Särskilt den stora kartan i skala 1:10 000 bör användas flera gånger och måste vikas för att gå in i en A 3-plastficka.

Kartorna har nu skickats till förbund, myndigheter och kartsponsorn. Närmast ska markägarna få de nya kartorna.

Med dessa kartorna har vi fantastiska träningsmöjligheter. Kartan är reviderad över hela området och stämmer otroligt bra. Passa på att ge dig ut och träna (även på egen hand) nu när naturen är som finast och kartan är alldeles ny. Finns det något bättre än en ljummen kväll med en nedgående sol över skogen?

Kartorna ligger tillsvidare i klubbstugans stora rum men vi ska ordna bättre förvaring om ett tag. Var så goda och hämta några ex!
 

 
  

 
 

Gullabokartan håller otroligt hög klass både vad gäller terräng och ritning. Ut och njut!
080527.

 

 

 


Anmälan 5-dagars. 1 juni, som är sista anmälningsdag till 5-dagars, närmar sig med stormsteg. Efter det datumet är det endast efteranmälan, som är betydligt dyrare, eller direktanmälan som gäller. Trots avståndet till Sälen är vi väldigt många i klubben som är sugna på att testa ett annorlunda och spännande 5-dagars. Väldigt roligt! Klubben har också haft tur med boendet, då det har strulat till sig för många.
080518.

 
 

 
  Det lär bli mycket folk i Torsåstältet även uppe i Sälen.
080518.
 

 

 


Stanley Cup.
Söndagen 18 maj startar vår traditionella träningstävling inom klubben, Stanley Cup. Det blir 4 deltävlingar där resultaten för de 3 bästa tävlingarna räknas i sammandraget. Försök att springa samma bana varje gång annars kan man inte räknas i sammandraget. Ta med sportidentpinne då vi har ambitionen att använda enheter varje deltävling! Samling är kl. 10.00 vid stugan varje deltävling. Välkomna!
080514.

 

 

 

Friluftsdagar. Som en satsning i Idrottslyftet, som är en fortsättning på Handslaget, ska Torsås OK arrangera friluftsdagar i orientering. Denna gång är det hela 5 dagar som ska arrangeras: 

Onsdagen 28 maj Torsås mellanstadium

Torsdagen 29 maj Bergkvara och Söderåkra mellanstadier

Måndagen 2 juni   Torsås högstadium åk 9

Tisdagen  3 juni    Torsås högstadium åk 8

Onsdagen 4 juni   Torsås högstadium åk 7 

Ni som har möjlighet att vara med och hjälpa till på dagtid, boka in dessa datum och hör av er till Jonas. Det kommer gå åt en del folk då vi ska ha 2 banor varje gång och sportident för samtliga. När allt är genomfört kommer ca 440-450 elever ha testat på orientering. En utmaning!
080511.

 

 

 

Friluftsdagar. Här följer tider och info för friluftsdagarna kommande veckor:

 
     
 

Onsdag 28 maj - Torsås Mellanstadium

Arrangörer: Jonas förmiddag, Ulla, Stig, Lena E, Roland hela dagen

Kl. 8,40    Info+start  åk. 5

10,15       Info+start  åk. 6

12,30       Info+start  åk. 4
 

 
     
 

Torsdag 29 maj - Söderåkra Mellanstadium

OBS! Bergkvara har dragit sig ur.

Arrangörer: Christina, Håkan, Percy, Lena E, Jonas t o m kl. 12.40

Kl. 11.20  Info+start  åk 4,5,6

14.10       Buss hem
 

 
     
 

Måndag 2 juni - Torsås åk. 9

Arrangörer: Stig, John, Lena P, Lena E, Jonas t o m kl. 13.40

Kl. 8,30    Info+start 9 A/ 9 D

10,45       Buss hem

11,45       Info+start 9 B/ 9 C

14,10       Buss hem
 

 
     
 

Tisdag 3 juni - Torsås åk. 8

Arrangörer: Ulla, Stig, Lena P, Lena E, Magnus

Kl. 8,20    Info+start 8 A/ 8 B
11,00       Buss hem

12,00       Info+start 8 C/ 8 D

14,30       Buss hem
 

 
     
 

Onsdag 4 juni - Torsås åk. 7

Arrangörer: Christina, Stig, John, Lena E

Kl. 8,20    Info+start 7 B/ 7 C

10,45       Buss hem

11,50       Info+start 7 A

13,50       Buss hem
 
 
     
 

Ändringar och tillägg av namn kan tillkomma. Harriet kan hjälpa till några förmiddagar plus att Jonas kommer några tillfällen. (Ej klart nu). Ungdomar kommer hjälpa till med utsättning och inplockning av kontroller som kommer ske varje dag. 080525.

 

 

 


DM-sprint 24 maj.
Lördagen 24 maj är ett bra tillfälle att rycka upp oss i Smålands ungdomscup. Då avgörs DM i sprint i Hultsfred med VTS-Cupstatus.

Sprint är en rolig och snabb form av orientering med många kontroller på korta banor. Denna gång går banorna både i bebyggelse och i ett skogsområde. Kom med och testa!

Ifjol hade Emil Nilsson en topplacering i H 16. Vi får se om vi  lyckas i någon klass även i år.

Anmälan via klubben online senast 16 maj!
080510.

 

 

 


Kultur- och idrottsskolan.
Så här års är det verkligen fullt upp i klubben. I onsdags var det avslutning för kultur- och idrottsskolan där orientering var sista aktivitet. Den sista av tre kvällar i Torsås OK:s regi avslutades med en bana med sportident som följdes av grillning.

Kultur- och idrottsskolan är en prova-på-verksamhet för kommunens 8-åringar och är ett bra sätt att tidigt väcka intresse för orientering. Vi tackar Olaussons med medhjälpare för ett viktigt arbete i att popularisera vår idrott!
080509.
 

 

 


Ungdomens 5-dagars.
Tisdagen 6 maj startade U 5-dagars med första etappen i Alstermo. Vi ställde upp med en blandning av nybörjare och mer rutinerade ungdomar. Roligt var att samtliga i Torsås OK svarade för bra lopp. Det roligaste var nog ändå antalet ungdomar som ställde upp, hela 19 stycken! Om vi får med alla vid nägot tillfälle kommer vi upp i åtminstone 22. Otroligt med tanke på läget i klubben för några år sedan.
 

 
 

 
  Den rekordstora truppen i Ungdomens 5-dagars. Hela 19 ungdomar ställde upp för Torsås OK.  
 

 
  Emmi Persson, en av tre deltagare i D12 från Torsås OK, spurtar i mål på sin första etapp i Ungdomens 5-dagars.  
     
 

Nästa etapp i tävlingen genomförs i Emmaboda kommande tisdag och då har vi 17 anmälda. Detta pga att vi kolliderar med 7:ornas musikshow och missar därmed fem ungdomar. Framöver är väl det vi kan förbättra; deltagandet i Smålands ungdomscup, VTS-Cup. Det har varit svagt efter första tävlingen i Växjö då vi ställde upp med 11 löpare. Här får vi försöka få med fler framöver. :)
080509.

 

 

 


Skogshuggning.
På onsdagskvällen slutfördes klubbens jobb i skogen för att förstärka kassan. Denna gång innebar arbetet att vi skulle friställa större tallar i ett område med biotopskydd. Vi tackar alla som ställt upp i arbetet i skogen!
 

 
 

 
 

Karl-Gunnar har tagit fram flera arbetsprojekt i skogen, vilket ger bra och välkomna inkomster till klubben. Han lägger ner ett stort arbete både i planering och utförande. Klubben vill tacka K-G för den stora insatsen han gör för klubben!
080509.

 

 

 
Tack! Stort tack till alla klubbmedlemmar för ett mycket väl genomfört arrangemang!

Ett speciellt tack till banläggare Jonas Persson och dataansvarig Anders Sandholm, utan dessa inga banor och inget resultat.

/Tävlingsledarna.
080503.

 

 

 


Tävlingen 1 maj.
Så har vi åter gjort en kraftansträngning i klubben och arrangerat vår nationella vårtävling. Denna gång blev allt mycket lyckat och frågan är om vi någonsin haft en tävling där allt flutit så bra. Man gick på TC och undrade om det inte skulle hända någon incident eller annat men tävlingen flöt på och man kan nog säga att det blev en succé. 

Det som kanske gladde allra mest var deltagarantalet. Vi hade strax över 300 förhandsanmälda och 140 direktanmälda. Till slut hamnade vi på ca 440 startande vilket vi måste vara mycket nöjda med en vanlig tävlingshelg i Småland. Vi kan hoppas att vår satsning på att ha kvalitativt bra arrangemang, sedan några år tillbaka, bidragit till att fler vill till våra tävlingar.
 
 
 

 
  Glädjande många orienterare hade tagit sig till idylliska Degerhyltan.  
 

 
  Knatteknatsgänget Maria, Sara och Elise, hade lagt ner ett stort jobb på banan som bjöd på en hel del äventyr. Detta var något som verkligen uppskattades av många små. Ca 50 barn deltog i knatteknatet varav flera sprang flera varv.  
 

 
  Ett annat glädjeämne var att ett gäng av årets nybörjare provade på en riktig tävling. De sprang alla inskolning och lyckades riktigt bra!  
 

 
  Elise Hjelm fyllde 15 år 1 maj vilket syns tydligt. Hon "offrade" sin födelsedag på tävlingen och vi vill passa på att gratulera vårt ganska nya tillskott i föreningen. Grattis Elise!  
     
 

Något som också fick mycket beröm var terrängen. Gullaboterrängen erbjuder riktiga utmaningar både fysiskt och tekniskt genom sin detaljrikedom. Här gäller det att vara fokuserad hela vägen. Det nya området uppskattades särskilt med sin öppna lättlöpta storskog.

 
     
 

 
 

Det var orientering ända in i mål. Sista kontrollen låg i storskogen alldeles invid TC.

 
 

 
  I och med det stora deltagarantalet blev det en bra dag även för försäljningen där Ing-Marie o co gjorde ett stort jobb.  
     
 

Trots lite regn så hade vi även tur med vädret. Efter tävlingen började det regna mer och trots allt blev det hyggligt väder så länge tävlingen varade. 

Till sist vill vi tacka alla deltagare som kom till oss i Gullaboskogarna med ett gott humör. Vi vill också tacka alla arrangörer som gjort ett kanonjobb under en längre tid! Det är otroligt skoj att en liten klubb som vår kan åstadkomma något så bra tillsammans! Vi vill också tacka våra markägare som ställt upp för oss och ett speciellt stort tack till Tommy Pettersson i Degerhyltan som ställt upp med TC och parkeringar och alltid mött oss med en mycket positiv inställning.Ett stort tack!

För att se fler bilder gå in på tävlingslänken!

Besök även barometern.se för nyheter om tävlingen och bildspel.
080502.
 

 

 


Anmälan U 5-dagars.
Till samtliga etapper gäller att anmälan måste vara inne 1 vecka innan kommande etapp. Var ute i god tid!
080502.

 

 

 


SM-framgång.
Framgångar i SM är klubben inte van vid men samma dag som vår tävling, 1 maj, deltog Emil Nilsson i Sprint-SM i Mariestad. Han tog en mycket stark fjärdeplats i kvalet i klass H 18. Tyvärr lyckades han inte lika bra i finalen och slutade på en 39:e plats. Han har dock skaffat viktig rutin och kan bli riktigt farlig i framtiden, helst som han har ett år till i klassen. Vi gratulerar Emil till framgången!
080502.

 

 

 


Skogshuggning.
Måndagen 5 maj och onsdagen 7 maj är det dags för skogshuggning igen. Samling kl. 17.30 vid gamla banvallen mot Bergkvara. Kör till cementfabriken i Siggesbo och kör några hundra meter mot Torsås. Ta med motorsåg, huggarbyxor mm och givetvis fika. Kolla din försäkring!

Välkomna!
080502.

 

 

 


Torsås OK inbjuder till Nationell orientering

Långdistans torsdag 1 maj 2008 

Välkomna till en nyreviderad karta som utökats med ett nytt, fint område!
Senast uppdaterad 080502.

 

Inbjudan

Tävlingsnyheter

Terrängbilder

Kartprov

PM

Startlista

Resultat
Resultat Klubben Online

Tävlingsbilder

 

Månadslotteriet Maj 2008. 080526. Reservation för ev. fel.
300 kr Nr 63
100 kr Nr 18
100 kr Nr 60

 

 

 


Anmälan till 10-11 maj.
Trots att vår egen tävling är i fokus just nu så är det dags att tänka på framtiden. Sista ordinarie tävlingshelgen under våren erbjuder två tävlingar. På lördagen har Målilla OK en långdistans och på söndagen 11 maj arrangerar OK Älme en långdistans (för ungdomar, övriga medel) med Vetlanda Team Sportia Cup.  Vi hoppas många ungdomar vill åka med på söndagen!

Sista anmälan är nu på fredag 2 maj!
080430.

 

 

 


Närtävling Kalmar OK
. Söndagen 4 maj anordnar Kalmar OK en närtävling i N. Ölvingstorp nära Tvärskog. Vägvisning från vägen mellan Tvärskog och Ljungbyholm. Start mellan kl. 10-11. 5 banor bjuds det på från 2,5 km till 8 km. Ta med Sportidentpinne.
080430.

 

 

 


Torsås Södra.
Mitt i alla tävlingsförberedelser har vi även andra saker på gång. I dagarna börjar Kjell Svensson den välbehövliga revideringen av Torsås Södra-kartan. Han kommer bo vid klubbstugan den närmaste tiden för att förlänga arbetsdagarna. Det är alltså ingen svartcamping vid stugan...
 

 
 

 
 

Klubbstugan har fått en ny granne. 
080427.

 

 

 


Tävlingsförberedelser.
Redan i helgen blev det mesta klart på TC. Platsen vi fått är närmast idealisk och även idyllisk. TC-chef Tony med medhjälpare har gjort ett mycket bra arbete.
 

 
 

 
  Ulla och Tommy gör i ordning på TC.  
 

 
  Duscharna görs klara under söndagen.  
 

 
  Elise, Sara och Maria förbereder knatteknatet som kommer bjuda på små äventyr.
080427.
 

 

 


Nybörjare på vår tävling.
Under vår tävling 1 maj kommer våra nybörjare få chansen att prova på en riktig OL-tävling. Samling är vid stugan kl. 9.00 för gemensam avfärd till Degerhyltan. Klubben kommer ha arrangörer avdelade för att hjälpa våra nytillskott.
080427.

 

 

 


Arbete inför tävlingen.

torsdagskvällen 24/4 samlas vi vid stugan kl. 18.00 för att lasta en vagn med massor av byggmaterial och annat som ska till tävlingen.

 lördagen 26/4 är det samling kl. 8-9 i Degerhyltan för att bygga TC:t. Fortsättning följer på söndagen vid behov. Ta med verktyg, skruvdragare mm om du har och givetvis fika.

Välkomna!
080421.

 

 

 


Vetlanda Team Sportia Cup.
Söndagen 20 april genomfördes den första deltävlingen i VTS-Cup i Växjö OK:s regi. Det blev en mycket stor tävling med över 1000 deltagare. Glädjande för Torsås OK var att vi hade 12 ungdomar med, vilket var rekord i VTS-sammanhang. Tyvärr fick 2 ungdomar bryta p g a skada och sjukdom men vi fick 10 friska poäng i klubbtävlingen. Tidigare rekord var 8.

Glädjande var också att Emil Nilsson slutade på en stark 3:e plats i H 18 bland 20 deltagare. Tävlingen ingick i Smålands OF:s juniorcup.
 

 
 

 
  Moa Hansson och Madelene Josefsson-Karlsson gjorde sin första tävling på Växjö OK:s tävling. De gick nybörjarkursen förra helgen och är alltså en vecka gamla som orienterare. Snabbt marscherat! Från nybörjarkursen deltog även Therese Persson och Emmi Persson. Samtliga klarade banan på ett lysande sätt!
080421.
 

 

 


Anmälan till U 5-dagars.

Tisdagen 6 maj är det dags för första etappen i ungdomens 5-dagars. Alstermo IF arrangerar första etappen. Anmälan ska in till Jonas senast måndagen 28 april.

Övriga arrangörer är:

Etapp 2    Emmaboda/Verda OK

Etapp 3    Ålems OK

Etapp 4    Kalmar OK

Etapp 5    Nybro OK

Missa inte detta i alla tävlingsförberedelser! Det skulle vara roligt om vi kunde få ihop ett stort gäng även i år. Vi har en seger i klubbtävlingen att försvara.
080421.

 

 

 


Vetlanda Team Sportia Cup del 2.
Redan nu på fredagen 25 april är det dags för anmälan till andra deltävlingen i VTS-Cup. Tävlingen går hos Nässjö OK lördagen 3 maj, alltså lördagen efter vår tävling. Vi försöker få ihop ett stort startfält i klubben. Välkomna in med anmälan!
080421.

 

 

 


Ungdomsträning 24 april.
För att hålla igång våra ungdomar så arrangerar vi en OL-träning torsdagen 24/4. Vi samlas kl. 17.30 vid stugan för vidare färd till skogen. Det kommer finnas två banor, en mycket lätt och en bana där man måste hoppa av ledstången in till kontrollen. Alla ungdomar och nybörjarna är välkomna!
080416.

 

 

 


Nybörjarkurs.
Årets nybörjarkurs har haft 11 deltagare efter de två första tillfällena. Sista träffen är på tisdagskvällen då de får prova på två banor med sportident. Årets grupp har en lägre medelålder än tidigare år, 9 går i åk. 4 och 2 går i åk. 5. Det har gått snabbt framåt och det ska bli spännande att se hur de utvecklas.
 

 
 

 
 

Genomgång i stugan innan uteaktiviteterna. Ungdomskommitténs medlemmar fungerade som ledare.
080415.

 

 

 


Årets första teknikträning.
På tisdagskvällen hade vi årets första teknikträning på den nya kartdelen i Degerhyltan. Det var en härlig kväll med sol och alldeles vindstilla.Temat var kompass och kontrolltagning.
 

 
 

 
 

Emma på väg tillbaka från en övning på "sista säkra".

 
   
 

Innan hemfärd i gläntan som var målplats. Nämnas kan att Elise var tuff denna kväll. Först föll hon i ett vattenhål och sedan gav hon sig på en de svåraste banorna. Detta fixade hon dock på ett mycket imponerande sätt trots att hon är ny inom orienteringen.
080409.

 

 

 

Ändrade träningskvällar. Nu när vi går över till sommartid kommer vi byta träningskvällar till tisdag och torsdag. Detta gäller från vecka 15 och teknikträningen tisdag 8/5.
080401.

 

 

 

Skogshuggning 12/4. Lördagen 12 april börjar vi hugga skog igen för att stärka klubbens ekonomi. Samling kl. 8.00 på Lionsleden mot Bergkvara. Kör till Cementfabriken i Siggesbo och följ Lionsleden mot Torsås ett par hundra meter. Ta med fika, motorsåg, hjälm, huggarbyxor och huggarskor/-stövlar. Kolla upp att du har olycksfallsförsäkring som gäller. Alla är välkomna!
080401.

 

 

 

Nybörjarkurs. Även denna vår kommer klubben hålla en nybörjarkurs i orientering. Det blir 3 tillfällen: Lördagen 12 april, söndagen 13 april och tisdagen 15 april. Vi börjar på lördagen kl. 10.00 i klubbstugan. Tipsa gärna andra om ni känner till några som kan vara intresserade.
080401.

 
  

 
  Vi hoppas få med nya ungdomar i klubben under vårens nybörjarkurs.  

 

 

Tävlingsmöte 13 april. Söndagen 13 april har vi ett tävlingsmöte inför vår tävling 1 maj. Vi samlas i Torsås vid klubbstugan kl. 17.00 och åker därefter ut till TC i Degerhyltan. Alla medlemmar är välkomna och alla ansvariga bör vara med. Ta med frågor ni har inför tävlingen. Saker vi tar upp är placering av olika saker på TC, arbetsfördelning mm. Välkomna!
080408.

 

 

 

Arbetskväll i stugan. Onsdagen 9 april är det arbete inför tävlingen som gäller. Vi samlas kl. 18.00. Det som gäller är arbete som har med banläggningen att göra. T.ex. kolla skärmar, överliggare och glada-sura gubbar. Dessutom ska det göras ett stämpelfacit för stiftklämmorna. Det stora jobbet är nog ändå att vi börjar klippa kontrollbeskrivningarna. Ta med egen fika och sax. Alla är välkomna!
080404.
 

 
  

 
  Det blir arbete med saxen även inför årets tävling. Här ses Ida, Emma och Tobias med arbete inför 2006 års tävling.  

 

 


Vandringspris.
Nu är samtliga vandringspristävlingar utsedda. Det är 4 tävlingar som fått denna status: OK Orion 30/3 , Nybro OK 6/4 , Växjö OK 20/4 och Alstermo IF 28/9.  
080401.

 

 

 

 

 

Vandringspristävlingar. Det är dags att anmäla sig till årets andra vandringspristävling. Sista anmälan är på fredag 28 mars! Vi passar på vid de närmaste tävlingarna i vår. Nu är det Nybro OK:s tävling söndagen 6 april. Nybro arrangerar två långdistanstävlingar 5-6 april och vi har valt den andra till deltävling för vandringsprisen.

Om någon skulle ha missat att anmäla sig till den första vandringspristävlingen hos OK Orion på söndag 30 mars, går det bra att efteranmäla sig t.o.m. torsdag kväll kl. 20.00. 080326.
 

 

 

 

Löpträning blir OL-träning 31/3. Magnus Lager har hand om fikat på måndagsträningen 31 mars. Han kom med idén att ha en OL-träning vid stugan istället för löpträning. Det går ju bra nu när sommartiden startar. Det kommer erbjudas 2 olika banor på träningen i olika svårighetsgrad. Det går ju inte att duscha i stugan så ta med överdrag eller ombyte så fikar vi efteråt. Samlingstid blir som vanligt 18.30, denna gång vid stugan. 080326.
 

 

 

 

Vinterorientering. Det var ganska längesedan nu, men i år är det dags igen för lite vinterorientering. Ronneby OK har verkligen inte haft vädergudarna på sin sida då de skulle arrangera 2 deltävlingar i Elitserien, lördag och söndag. På måndagen arrangerade de en elittävling med långdistans. Alla tävlingar genomfördes men deltävlingarna i Elitserien räknades inte i sammandraget.

Det var lite tuffare förhållanden under lördagen då det var blött på TC och ganska mycket snö i skogen. Alla skulle dessutom genom en rejäl vattensamling till sista kontrollen. Framförallt ungdomarna fick det tufft då det var svårt att läsa av allt under snön. Dessutom var det svårt att se skillnad på stigar och upptrampade stråk. Även om det var tufft så tog sig alla runt. Bra jobbat!

Till måndagen hade vi fått bättre förhållanden med mindre snö och inte så blött på TC. Klubben ställde upp med relativt mycket folk trots de tuffa förhållandena under lördagen och måndagen. 080324.
 

 
 

 
 

Torsås OK:s igloo, förlåt tält, i snön på TC centralt i Ronneby under måndagen. Eskimån Magnus är på väg ut.

 

 

 

Onsdagsträning med fika. Onsdagen 26 mars har vi stadsorientering och följer upp med fika i stugan efteråt. Stadsorienteringen utgår från sporthallens foajé. Fika har vi då måndagsträningen blev inställd denna vecka. Alla är välkomna! 080324.

 

 

 


Nya ungdomar.
Under vintern har vi haft några nya ungdomar på löpträningarna. En del av dem har nu också provat på att vara med på tävlingar.
 

 
  

 
 

Elise Hjelm och Josefin Josefsson-Karlsson är två av de nya ungdomarna. På OK Vilses tävling söndagen 16 mars gjorde Elise sin andra tävling och Josefin sin första i öppen klass. Båda klarade det på ett bra sätt. 080319.
 

 

 

 

Vandringspris. Vid OK Orions tävling i långdistans söndagen 30 mars har vi vår första vandringspristävling. För ungdomarna är det Älghornet man tävlar om. Under året är det 4 tävlingar, där de 3 bästa räknas, som gäller. Vi återkommer inom kort med övriga deltävlingar. På lördagen 29 mars arrangerar OK Orion även en medeldistans. Observera att sista anmälan är långfredagen 21 mars till båda tävlingarna. Passa på att tävla nu när det är nära till tävlingarna. Helgen efter har Nybro OK två långdistanstävlingar. 080319.

 

 

 


Full koll.
På tisdagarna har klubben igång ett stort gäng på studiecirkeln Full koll. De träffas i klubbstugan och denna gång år det gul till orange svårighetsgrad som gäller. Ledare har Stig, Jeanette och Magnus varit. Det är ett bra sätt att förbereda sig inför utmaningarna i skogen.
 

 
  

 
  Det är full fart med Full koll i stugan. Här finns både gammal som ung som fördjupar sina kunskaper. 080319.
 
 

 

 


Träningsläger Motala
. Så har vi då för första gången haft ett större gäng hos oss på träningsläger. Motala AIF sprang 4 olika banlängder: 3,5 . 4,9 . 7,7 och 11,2 km i Söderåkraterrängen. Enligt deras ledare var de mycket nöjda och de tyckte att vi ska vara glada som har sådan terräng. De sprang och njöt. 080319.
 

 

 

 

Torsås OK på SOFT:s årsmöte. I helgen (15-16/3) var Ulla Olsson på Orienteringsförbundets årsmöte i Skövde som en av 8 representanter i Småland. Varje zon har en representant och i vår zon skulle vi ha en kvinna från en småklubb. Ulla passar ju utmärkt in på beskrivningen och vi är glada att klubben varit med på en sådan höjdpunkt och varit med och fattat beslut om sportens framtid. Här träffade hon även "höjdare" och gav dem vår syn, som liten förening, på olika företeelser inom orienteringen. Årsmötet hålls vartannat år och den nya inriktningen från förbundet är "offensiv orientering". 080319.

 

 

Fikaschema   080311.
v. 4 Anton Sjöholm
v. 5 Emma Olsson
v. 6 Elise Hjelm
v. 7 Josefine Josefsson-Karlsson
v. 8 Stephen Svensson
v. 9 Tobias Wigertsson
v. 10 Ulla Olsson
v. 11 Jonas Persson
v. 12 Julia Nilsson
v. 13 Ledigt Påsktävling Ronneby
v. 14

Magnus Lager

 

 


Torsås OK i Skogssport.
I det nyaste numret av Skogssport (nr. 2 2008) har Torsås OK inne en tävlingsannons inför vår tävling 1 maj. Dessutom har Jonas fått en insändare publicerad på en helsida med bild. Här tas småklubbarnas problem och utmaningar upp, något som sällan diskuteras. Många småklubbar försvinner idag utan att någon reagerar och på konferenser mm diskuteras främst distriktens och storklubbarnas agenda.
 

 
 

 
 


Redan utgivningsdagens kväll kom en första reaktion på insändaren. Det var en föreningsledare från en småklubb i Uppland som mailade och höll med i allt och tackade för insändaren. Roligt!
080309.
 

 

 

 


OL-träning och läger 15/3.
Kommande lördag, 15 mars, kommer så Motala AIF på besök under sitt träningsläger hos OK Orion. De kommer göra ett besök i Karlskrona under förmiddagen och kommer träna hos oss först kl. 14,30. Detta gör att vi kommer träna före dem. Kl. 10,00 samlas vi vid klubbstugan för transport till Söderåkra. Det kommer endast att finnas svåra banor och de är i följande längder: 3,5 km  4,9 km  7,7 km och 11,2 km (Om man springer korta och långa). Välkomna! 080309.
 

 
 

 
 

Det var ett tag sedan vi tränade i den fina Söderåkraterrängen nu.

 

 

 


Tidig anmälan i påsk.
I påskhelgen arrangerar Ronneby OK 3 tävlingar varav 2 ingår i Elitserien. Tävlingarna går lördag 22/3 (påskafton), söndag 23/3 (påskdagen) och måndag 24/3 (annandag påsk). På lördagen och söndagen är det medeldistans och på måndagen långdistans. Observera att anmälan senast ska vara inne på Klubben online redan tisdagen 11 mars! 080308.
 

 

 

 


Boende 5-dagars.
Så har vi ett och ett halvt år efter första anmälan äntligen fått vårt boende i Sälen klart. Trots att vi var bland de första blev vi inte placerade i Lindvallen. Skillnaden mot den leriga campingen i Mjölby lär dock bli enorm då vi placerats i Hundfjällscenter i Hundfjället. Det är ett lägenhetshotell där vi fått endast 4-bäddsrum och ett 3-bäddsrum.

På hotellet och rummen finns all möjlig service som köksavdelning med spis med ugn, kylskåp på 192 liter och frys på 80 liter, micro, kaffebryggare, kabel-TV, trådlöst bredband mot avgift, torkskåp, dusch och WC. Dessutom finns tillgång till tvättstuga och bastu. 

Fördelningen av rummen påverkas av att det måste vara minst 2 personer som är minst 20 år i varje rum. Rummen är bokade från lördagen 19 juli kl. 16.00 t.o.m. lördagen 26 juli. Vill man komma före, eller stanna efter dessa datum kan man boka och betala för det.
 

 
   

 

 
 


Vi bor alldeles intill målområdet för etapp 3 och 4 som avgörs i Hundfjället. Men vi måste åka buss med O-ringenlinjen för att ta oss till O-ringen-torget i Lindvallen. Eftersom vi bor på ett hotell kommer vi nu kolla upp olika möjligheter för våra kvällssamlingar. Vi bör ju träffas alla, trots att vi bor lite utspridda. Huvudstyrkan bor alltså i Hundfjället. Olaussons, Emilssons o co. och Gottfridssons bor i Lindvallen och Fridolfssons o co. bor på Tandådalens camping.

Det alla nu måste göra är att boka bussbiljetter, som bara kostar 100:- för hela veckan, och anmäla varifrån/vart vi ska åka. (Hundfjället) 

Betalning för boendet vill Skistar ha snabbt. Betalning till Ulla Olsson absolut senast 25 mars, gärna tidigare. Kostnaden blir ca. 470:- per person och då ingår avbeställningsförsäkring. Betala helst kontant till Ulla inom kort. De som inte gjort så kommer faktureras avgiften. 

Vi ser fram mot ett annorlunda 5-dagars i Sälen!
080304.

 

 

 


Upptaktsmöte 8 mars.
Lördagen 8 mars är det dags för upptaktsmöte i klubbstugan kl 10.00. Här blir det först fika och lite information om säsongen. Sedan åker vi gemensamt till Degerhyltan för träning på banorna till vår tävling 1 maj. 080302.
 

 
 

 
 

Det bjuds på fika och information om säsongen innan vi drar till Degerhyltan och de 28 banor som väntar.

 

 

 


Lasergame och bad.
söndag 9 mars åker vi in till Kalmar för lasergame och bad. Vi samlas vid klubbstugan kl. 13.00. Vi kör lasergame mellan kl. 14-15.00. Därefter blir det bad en kortare tid då det stänger kl. 17.00.

Kostnaden för badet är 45:- för ungdomar 11-16 år,
  vuxna 55:-. Lasergame beror på antalet anmälda men ca. 50:- per person bör det bli. Ta med pengar till mat om ni vill. Anmälan till Jonas eller Ulla senast onsdag 5 mars! 080301.
 

 

 

 

 


Full koll.
Så är det dags för den andra kursen i serien Full koll. Denna gång handlar det om gul till orange svårighetsgrad. (Från HD 12/ öppen 2 till HD 14/ öppen 4). Passa på nu inför säsongen! I första hand kommer kursen ledas av Stig Karlsson. Vi kommer köra på tisdagskvällar med början 11 mars. Starttid blir 18.30 i klubbstugan.

Anmälan till Jonas senast tisdagen 4 mars!   080229.
 

 

 

  Tävlingsmöte för vår tävling den 1 maj. Klubbstugan lördag den 1 mars kl. 10:00. Alla som ansvarar för någon funktion vill vi gärna att ni kommer. Välkomna hälsar tävlings-ledningen. 080225.  

 

 

Möte i ungdomskommittén. Den nya ungdomskommittén håller sitt första möte på torsdag (28/2) kl. 19.00 i stugan. Punkter till dagordningen är bl.a. Utflykter, vårprogram, nybörjarkurs, ungdomslägret mm. Kom gärna med egna förslag och idéer. Välkomna! 080222.

 

 

 

Banläggarkurs. I samband med teknikens dag i Åseda, 15 mars, arrangeras en banläggarutbildning steg 1 A. De som är intresserade anmäler sig senast 2 mars till Jonas. Det krävs att man hållit på med orientering ett tag för att komma ifråga. 080220.

 

 

 

Provlöpning 24/2. Vi fortsätter med provlöpningarna även på söndag. Det är fantastiskt fina förutsättningar för orientering denna vinter. Passa på! En vecka kvar till första tävling! 080220.

 
 

 
  Tommy, Ulla och Julia väntar på de sista från skogen i söndags.  
 

 
  Stephen på sin säsongspremiär i Degerhyltans storskog.  

 

 

Säsongsstart. Det är snart dags för årets första tävling. Söndagen 2 mars arrangerar OK Pan en medeldistans i snabblöpta strandskogarna vid Åhus. Senaste anmälan är söndagen 24 februari. 080217.

 

 

 
Provlöpning 17 februari. Vi fortsätter även nästa söndag med provlöpningar från Degerhyltan. Samling kl. 10.00 vid stugan. 080210.
 

 

     


5-dagars 2008.
Det andra anmälningsstoppet för sommarens höjdpunkt, 5-dagars, närmar sig. Den 1 mars är nästa anmälningsstopp innan det blir dyrare att anmäla sig. Vi kommer bli ett stort gäng även i år, det är redan klart. Exakt hur många vi blir får vi dock se framöver. Alla nyheter lockar i alla fall många fler i år. Sammanlagt är det idag (10/2), med flera veckor kvar till andra anmälningsstoppet, hela 12 194 löpare anmälda. Otroligt skoj för hela orienteringssverige!
 

 
     

 
     

Det kommer garanterat bli välfyllt i Torsås OK-tältet även i sommar. 080210.

 

 

 
Provlöpningar. Vi har haft några underbara söndagsförmiddagar nu i februari(!), då vi provsprungit banor inför vår kommande tävling 1 maj. Idag 10 februari hade vi varmt, tidvis soligt och vårsång från fåglarna. Kan det bli bättre?
 
 

 
 

Det var många som provade på banorna i Degerhyltan. Trots att Olssons för en gångs skull inte var med, var vi 11 löpare. Extra roligt var att Emil hälsade på oss och passade på att springa vårens H 18-bana.

 
     
 
Vi har nu haft provlöpningar vid 3 tillfällen och har redan hunnit med 16 av 28 banor. Vi fortsätter med detta så länge vädret (snöläget) tillåter. Det går bra att ta detta som träning och man kan även springa redan provlöpta banor. Det är ju inte varje dag man har så många utsatta kontroller och banor att springa.
 
 

 
 

Maria och Sara passade på att börja planera vårens knatteknat vid TC. 080210.

 

 

     

Årsmötet 2008.  För andra året i rad var vårt årsmöte på Torshammar och det blev mycket välbesökt. Precis som ordföranden Håkan sade är det ovanligt med så stor uppslutning på årsmötena.

 
       
     
Det var ett välbesökt årsmöte på Torshammar.
 
         
     

Som traditionen bjuder började det med en som vanligt enkel ;- ) tipsrunda arrangerad av Lars. Efter detta blev det årsmötesförhandlingar med sedvanliga val till styrelse och kommittéer. Dessutom diskuterades bl.a. en ev. utbyggnad av klubbstugan. Det beslutades att vi skulle fortsätta att undersöka möjligheterna till en sådan.

 
       
     

Tipsrundan höll som vanligt en hög svårighetsgrad. Här är det Stig, Uno, Harriet, Anton och Tobias som lägger pannorna i djupa veck.

 
         
     

Efter årsmötesförhandlingarna blev det härlig mat som Marianne och Ing-Marie ansvarat för med hjälp från flera medlemmar. Sedan följde prisutdelning och här märktes det att vi fått fler ungdomar som också börjat bli framgångsrika.

 
       
      Christian Karlsson får sitt första märke i orienteringen, ett bronsmärke.  
       
      Sara Emilsson blev den ende Torsås OK-aren som var med i vinnande lag i Föreningsbudkavlen 2007. Nu får hon ha den åtråvärda bucklan ett år.  
       
      Trotjänaren Maj-Britt uppvaktades med blommor av Håkan i samband med årsmötet då hon fyllt jämnt under hösten.  
         
     
Efter prisutdelningen var det dags för fika där flera goda tårtor inmundigades. I samband med mötet såldes även lotter av Karl-Gunnar och Ulla. Mötet präglades av god stämning och positiv framtidstro. 080210.
 

 

 

Bra kartritare. I senaste numret av tidningen Skogssport presenteras flera olika undersökningar där de 50 bästa herr- respektive damlöparna på rankinglistan fått tycka till om årets bästa karta, bana, terräng och tävling.

Glädjande nog kom "vår" kartritare, Muglo-kartor och Kjell Svensson, på tredje plats i kategorin årets bästa karta. Detta gjorde han med Smålandskavlekartan i Oskarshamn där stora delar av världseliten deltog. Kjell fick 4 röster mot vinnarens 6 röster. Vann denna kategori gjorde Kenneth Kaisajuntti med VM-testkartan från Åhustrakten nära Kristianstad. Kaisajunttis kartor kommer vi att få bekanta oss med under sommarens 5-dagars i Sälen där han ritat kartorna till samtliga etapper. 080204.

 
     

 
     

Kjell Svensson, Nybro har precis slutfört arbetet med "nya" Gullabokartan och ska i vår revidera Torsås Södrakartan. Det känns bra att våra kartor kommer hålla erkänt bra klass.

 

 

 

Ny provlöpning 10/2. Kommande helg är jakten slut och vi kan säkert ge oss ut och provspringa banor igen. Om det förblir snöfritt lär vi fortsätta ett tag framöver. Vi samlas kommande söndag 3 februari kl. 10.00 vid stugan. Nu kommer samtliga kontroller vara ute och alla banor vara klara för provlöpning så vill ni springa långt är det fritt fram. Välkomna! 080204.

 

 

 

 

 

 
Ungdomsläger i Eksjö. Helgen 22-24 februari arrangeras ett junior- och ungdomsläger i Eksjö. Det pågår alltså från fredag till söndag och brukar dra till sig massor av ungdomar. Lägret är alltså öppet för ungdomar från 13-20 år. Anmälan till klubben sker senast tisdagen 5 februari! 080131.
 

 

 

Uppsving för bingopromenader. Som för så mycket annat i klubben, går det framåt även för bingopromenaderna från klubbstugan på söndagsförmiddagarna. De två gånger som genomförts efter juluppehållet har varit välbesökta det har varit 32 deltagare vid båda tillfällena. En bidragande orsak kan vara att vi synts i båda tidningarna och sedan kan det vara så att det sprids från de som deltagit till nya intresserade. Att det numera är frågor på rundan uppskattas säkert också. Vi tackar alla de som arrangerar detta populära evenemang. 080129.

 
   
  Det var även en hel del bekanta ansikten som deltog söndagen 27 januari.  

 

 


Tävlingsprogram 2008.
Nu finns ett preliminärt tävlingsprogram för hela 2008 under länken: "kalender". Allt finns med förutom att vandringspristävlingarna inte är utsedda.
080129.

 

 

 

Full koll. Torsdagen 31 januari kör vi igång den första studiecirkeln på länge i klubben. Vi blir 10 deltagare som träffas kl. 18.30 i stugan. Materialet som behandlar orienteringsteknik går från röd till svart svårighetsgrad och inte från orange till svart vilket felaktigt stått tidigare. Välkomna! 080129.

 

 

 
Anmälan till årsmötet!
Vi hälsar alla våra medlemmar välkomna till årsmötet på Torshammar lördagen 9 februari kl. 13.00. För att kunna beräkna hur mycket mat som går åt vill vi ha in en förhandsanmälan senast lördagen 2 februari. För maten tas ett självkostnadspris och anmälan görs till Marianne Henriksson (104 38) eller Ing-Marie Fridolfsson (320 88). På årsmötet kommer det att bli traditionsenlig tipsrunda, årsmötesförhandlingar, mat och fika, information och prisutdelning. 080118.
 
     
 
      Det är dags för årsmöte med bl.a. prisutdelning för året som gått.  

 

Fikaschema   080116.
v. 4 Anton Sjöholm
v. 5 Emma Olsson
v. 6 Elise Hjelm
v. 7 Josefine Josefsson-Karlsson
v. 8 Stephen Svensson
Bingoschema   080118.
v. 2 Marianne, Karl-Gunnar
v. 3 Inga-Britt, Allan
v. 4 Lena, Sven
v. 5 Elin, Roland
v. 6 Harriet, Stig
v. 7 Elsie, Lorentz
v. 8 Ing-Marie, Kennert
v. 9 Gertrud, Lars
v. 10 Rosita, Stefan

 

 

Ny studiecirkel, "Full koll". På 80-talet hade vi studiecirklar i orientering som hette "Spik på". Nu är det äntligen dags för en uppföljare. Nu kör vi "Full koll", ett material i två olika svårighetsgrader. Vi börjar med den svårare gruppen och kör den på 3 torsdagskvällar med början den 31/1 kl 18.30. Kursen omfattar banor från orange (HD 14) till svart svårighet (svåraste). Under kursen går vi igenom kartkunskap, vägval och kontrolltagning mm. Det är dock bråttom med anmälan för att vi ska få hem materialet i tid. Senaste anmälan är måndagen 21/1 och görs till Jonas. Alla är välkomna, ung som gammal! 080117.

 

 

 

Provlöpning. Så är det redan dags för provlöpning i Gullabo inför vårens tävling. Vi passar på när vädret är milt. Det kommer finnas banor upp till åtminstone 4,5 km i alla svårighetsgrader. Vi samlas på söndag 20/1 kl. 10.00 vid stugan för gemensam avfärd. 080117.

 

 

Bingoschema   080118.
v. 2 Marianne, Karl-Gunnar
v. 3 Inga-Britt, Allan
v. 4 Lena, Sven
v. 5 Elin, Roland
v. 6 Harriet, Stig
v. 7 Elsie, Lorentz
v. 8 Ing-Marie, Kennert
v. 9 Gertrud, Lars
v. 10 Rosita, Stefan

 

 

Bingopromenader. Nu startar bingopromenaderna igen. Alla är välkomna söndagen den 13 januari mellan klockan 10-11. 080109.

 

 

 


Ungdomsinfo. Det finns nu en tavla i samlingsrummet i klubbstugan där vi sätter upp inbjudningar till läger och annat som rör klubbens ungdomar. Håll gärna utkik efter nya aktiviteter i samband med klubbfikan på måndagarna. 080105.
 

 

 

 


Ungdomsrekord.
Glädjande nog har Torsås OK återigen ökat på ungdomssidan. Sedan vi verkligen tog tag i ungdomssidan har vi slagit rekord varje år och tro det eller ej men vi växte även i år. Statistiken för de närmsta åren är:
 

 
 
 År  Sammankomster  Deltagare
 2004  71  459
 2005  78  561
 2006  116  695
 2007  123  936
 
 

För att räknas som ungdom måste man vara 20 år eller yngre och det måste vara minst 3 ungdomar + ledare för att aktiviteten ska vara godkänd. Som sammankomst räknas endast de tillfällen när vi har idrottsaktiviteter.
 
 
 

 
 

Torsås OK:s ungdomar blir bara fler och fler.
 

 
 

Inför varje år "försvinner" några ungdomar som blir över 20 år och då tänker man att det blir svårt att öka när vi blir av med dem. I år är det 87-orna som blir "för gamla". Men på något sätt har det kommit in nya yngre förmågor och vägt upp och även ökat på antalet. Dessutom är flera av våra ungdomar mycket aktiva och deltar ofta i tävlingar och andra aktiviteter. Som en följd av detta ökar det statliga bidraget till klubben. Det kommunala stödet ligger dock kvar på samma nivå eller har t.o.m. minskat de senaste åren.

Frågan inför 2008 är om vi spränger gränsen 1000 deltagare på ett år. Något som var helt otänkbart för inte så länge sedan... 080105.