O-ringen i Åre 2023 - Anmälningsstopp 1 november

Nästa sommar är det åter dags för Världens största äventyr att åter dra till fjälls. För första gången ska vi åka till Åre. Riktigt spännande! Det är andra gången O-ringen arrangeras i Jämtland då Östersund stod som värd 1989. Det blir dock mer av fjällkänsla denna gång. Boendet blir annorlunda denna gång då det, även om det finns ett par campingar, blir i huvudsak boende i stugor, lägenheter och liknande. Torsås OK är nu mitt uppe i att ordna med detta just nu.

Många fina vyer och upplevelser väntar under sommarens fjälläventyr!
Många fina vyer och upplevelser väntar under sommarens fjälläventyr!

Nu närmar sig det första anmälningsstoppet till sommarens stora fjälläventyr. 1 november är sista anmälan innan det blir dyrare att anmäla sig. T.o.m. det datumet är det 20% billigare än ordinarie anmälan. Anmälningsavgifterna har på senare ökat ganska ordentligt men då ska man veta att bussningen ingår för alla i anmälningsavgiften. Dessutom är det ju viktigt att arrangörerna går med vinst annars finns inte O-ringen kvar.

O-ringen är hela orienteringsvärldens största flaggskepp med massor av härliga upplevelser och gemenskap. 2023 kommer vi att få uppleva ett O-ringen i helt fantastisk terräng på, ibland riktigt hög höjd. En kontroll under tävlingarna kommer att nås på över 1000 meters höjd. Det kommer givetvis bli en del klättring men på flera etapper kommer den starkaste kuperingen att bestå av nerförsbackar. Det ser ut att bli en unik upplevelse i fjällen och om vi har samma tur med vädret som under O-ringentävlingarna i Sälen 2008 och 2016 kan det bli något magiskt med de vackra vyerna i fjällvärlden. Vi kan verkligen rekommendera våra nyare medlemmar att anmäla sig till ”Världens största äventyr”. O-ringen har historiskt varit en stor grej i Torsås OK och vi har alltid fått med stora delar av klubben på jättetävlingen. Det hoppas vi att vi kan uppnå även 2023!

2023 kommer tävlingarna att återgå till att starta på en söndag (23/7) och avslutas på fredagen (28/7).

2023 års etapper:
•Etapp 1: Långdistans söndag 23 juli, Trillevallen
•Etapp 2: Långdistans måndag 24 juli, Trillevallen
•Tisdag 25 juli, Vilodag (Elitsprint)
•Etapp 3: Medeldistans Järpen onsdag 26 juli
•Etapp 4: Medeldistans Ånn torsdag 27 juli
•Etapp 5: Långdistans Ånn fredag 28 juli

Etapp 1 i Trillevallen, på väg mot Vålådalen, bjuder på fjällnära terräng med allt från björkskog strax under kalfjället till granskog och större och lättlöpta myrmarker.

På etapp 2, även den i Trillevallen, tas alla deltagarna med upp på kalfjället– de kortaste banorna kommer att springa i kanten på kalfjället, de andra banorna uppe på kalfjället. Det är uppåt till starterna vilket gör att vi kommer att springa utför mot mål. Uppe på kalfjället är det väldigt god sikt, men i sluttningarna gäller det att hålla riktningen så att man inte halkar ner för långt eller går för högt upp. Här kan vi njuta av vyerna. Denna etapp kommer att bjuda på den högst placerade kontrollen någonsin i O-Ringens historia.

Den tredje etappen går österut vid Järpen. Området norr om byn Järpen bjuder på fin orienteringsterräng. Arenan ligger högt upp och terrängen är mindre kuperad än i Trillevallen. Här gäller det att kunna variera orienteringstempo mellan de detaljerade och finskurna höjdpartierna och den mer lättlöpta och mindre detaljrika avslutningen in mot mål.

Den fjärde etappen avgörs västerut i Ånn, inte långt från Norge. Här är vi fjällnära med allt vad det innebär av lättlöpta myrar och lite lägre skog än många deltagare är vana vid, men inget kalfjäll. Varierande kupering med både detaljfattiga sluttningar, detaljrika höjdpartier och flackare områden. Målområdet i Ånn är otroligt vackert med fjällen i bakgrunden!

Den femte etappen avgörs också i Ånn. Ett parti i början och slutet av banorna har tallskog med sandbotten och sandåsar. Här blir det extra snabblöpt. Den mellersta delen av de banor som är lite längre är mer likt de andra etapperna i O-Ringen, myrar och höjdpartier.

Utsikt från Ånn där de två sista etapperna går.
Utsikt från Ånn där de två sista etapperna går.

Apropå närheten till Norge är flera norska klubbar från Trondheimstrakten med och arrangerar. T.ex. är samtliga banläggare norrmän detta år.

Det finns flera olika tävlingsalternativ som 5-Dagars, 3-Dagars och Etappstart, förutom MTB-O och Pre-O.

Vad gäller aktiviteter så finns det mycket att uppleva. Flera häftiga vattenfall förgyller Årefjällen, Tännforsen, 22 km väster om Åre by är landets högsta vattenfall med sina 38 meters fallhöjd. Öster om Åre by, finns minst lika imponerande Ristafallet som dånar och fascinerar besökarna. Fallet är känt från filmen Ronja Rövardotter och är där känt som Glupafallet. I Åre finns milsvida vandringsleder. Alternativen för vandring är stora med allt ifrån en kabintur med vandring upp till toppen av Åreskutan, en svettig runda runt Totthummeln eller den populära utflykten till de vackra Blanktjärnarna med sitt magiskt turkosa vatten.

Tännforsen är ett av Sveriges mäktigaste vattenfall. Väl värt ett besök under O-ringenveckan!
Tännforsen är ett av Sveriges mäktigaste vattenfall. Väl värt ett besök under O-ringenveckan!

I Åretrakten finns även forsränning, skärmflygning och grottkrypning.
Vattendragen i Åre är många och så olika att det är omöjligt att testa alla på ett besök. Här finns både bad och fiske. I Åre finns också ett rikt utbud för alla barn t.ex. att gå en tur på Trollstigen. Hoppa upp på cykeln och åk i backarna. Plaska i en fjällsjö, fiska, klättra och spring. Lek och ha kul!
Närheten till Norge och Trondheim kan även det locka till ett besök!

Under O-ringen veckan går även Yrveckan i Östersund med många kulturevenemang. 28-30 juli precis då O-ringen slutar startar den berömda Storsjöyran med massor av artister och mängder av upplevelser.

Om några av våra nya orienterare vill följa med och har frågor, vänd er till någon av våra rutinerade medlemmar. De flesta har varit med om många 5-dagars. Ni kommer garanterat inte att ångra er om ni följer med! Mycket info finns även i O-ringen tidningen som länkas nedan.

Nu ser vi fram emot ett 5-dagars som har förutsättningar att bli en fantastisk upplevelse. Det är något vi kan ha framför ögonen under de många träningspassen under vintern. Vi kan också ta tillfället i akt och köra något extra pass av backträning inför sommarens utmaningar. Till fjälls!

O-ringen Åres hemsida

Etappöversikt

5-Dagarsinfo inklusive anmälningsavgifter

O-ringentidningen nr 2

Reklamfilm O-ringen Åre

Jonas Persson, 2022-10-22