Härligt Ölandsläger

Helgen 1-2 augusti genomförde Torsås OK sin 15:e upplaga av Ölandslägret. 19 Torsås OK:are var på plats om vi inte räknar med de minsta. I år fick vi uppleva ett härligt väder och framför allt under lördagen då vi fick uppleva en av sommarens finaste dagar. Underbart!

Det var alltså 15:e upplagan av Ölandslägret vi var med om i år. Många är det som ser detta läger som något om hör till en riktig sommar. I år var det faktiskt en deltagare, förutom lägerledningen, som var med på det allra första Ölandslägret och det var Emma Olsson som 14 år gammal var med på det första lägret på norra Öland med Sjöstorp som bas. Anders och Lena har alltså varit så generösa mot klubben en längre tid. Ett stort tack för att vi alltid varit välkomna och fått uppleva så mycket roligt tillsammans på denna underbara plats!

I år körde vi det första passet med start vid Hagskog på Ramsnäskartan. Det var några år sedan nu då vi varit på den nya delen i Byrum 3 år i rad. Det innebar jättefin och öppen tallskog, svår vågig terräng och lurig orientering bland gropar och sänkor. Blåbärsriset är brutalt jobbigt och i år var det rikligt med stora blåbär som distraherade den sugne. Under passet fanns det 3 banor att välja på, en lättare och två lite svårare. Roligt också att 3 var ute på MTB-O under lägret. Det var Jens, Jonathan och John.

I år var vi tillbaka i den tekniskt utmanande och fysiskt tuffa norra delen av Ramsnäskartan vid Hagskog. En härlig terräng!
I år var vi tillbaka i den tekniskt utmanande och fysiskt tuffa norra delen av Ramsnäskartan vid Hagskog. En härlig terräng!
Långa och mellersta banan fick se denna underbara vy vid en av kontrollerna alldeles nere vid Kalmarsund. Blå Jungfrun syns i bakgrunden.
Långa och mellersta banans löpare fick se denna underbara vy vid en av kontrollerna alldeles nere vid Kalmarsund. Blå Jungfrun syns i bakgrunden.

Efter OL-passet bar det av till en god lunch i Sjöstorp innan bad och handlande mm väntade. Det underbara vädret gjorde att det blev en riktigt härlig dag på stranden även om vattentemperaturen inte var den varmaste.

På väg mot vårt favoritbad på Homrevet.
På väg mot vårt favoritbad på Homrevet.
Homrevet erbjuder en strand av högsta klass!
Homrevet erbjuder en strand av högsta klass!

Framåt kvällningen var det dags för ännu en Torsås OK-tradition: restaurangbesök på Löttorps bykrog. Mätta och belåtna blev det sedan ett besök vid Byrums raukar som i år bjöd på en av de skönare kvällarna.

En underbar, lugn kväll fick vi upplva vid Byrums raukar. Många människor hade sökt sig till strandkanten för en lugn kväll vid solnedgången.
En underbar kväll fick vi upplva vid Byrums raukar. Många människor hade sökt sig till strandkanten för en lugn kväll vid solnedgången.

Under söndagen körde vi vår traditionella Poäng-OL på Ängjärnsuddenkartan. Något man aldrig tröttnar på i den drömterrängen. I ¨år startade vi från Fagerrör och vi sprang inte ända ut till udden utan mer mot Homrevet till. Detta är ett tillfälle då många springer längre än i normala fall. Skoj att många spränger gränser vilket poängorienteringen bjuder in till.

Efter kampen i sanddynerna väntade en avslutningslunch på ett lyckat läger. Många tog det extra lugnt och sköt upp hemfärden då det var extra mycket köer pga av den gångna nattens rån i Böda. Till sist ett stort tack till alla som deltog i lägret och såg till att vi fortsätter denna underbara tradition och ett särskilt stort tack till Anders och Lena för sitt generösa mottagande!

Jonas Persson, 2020-08-03