12:e Furubodalägret 7-8 mars

Torsås OK genomförde helgen 7-8 mars den 12:e upplagan av Furubodalägret. I år deltog 25 + 2 småbarn. Furubodalägret fortsätter alltså att locka ett stort antal Torsås OK:are alldeles i starten av OL-säsongen. Lägret har kommit att bli en av årets höjdpunkter i klubben. Roligt att vi även i år hade några som gjorde sitt första Furubodaläger! Vi bodde och åt, som vi gjort på senare år, på Åhus Seaside Hotel vilket gör att vi har mat och boende fixat på ett skönt sätt.

För andra året startade vi med ett OL-pass på Kjugekullkartan med mängder av klippformationer, väldiga stenblock och höga höjder mm. Många tyckte att detta område var något man ville till igen. Orienteringen här är väldigt teknisk och det är en utmaning att hålla reda på alla stenformationer och klättra i den otroligt steniga terrängen. Bra att ha denna karta som en kontrast mot de andra passens strandkartor!

På väg mot6 första OL-passet på Kjugekullkartan.
På väg mot första OL-passet på Kjugekullkartan. Klicka för större bilder.
John dök plötsligt upp i grenverket på en klippformation.
John dök plötsligt upp i grenverket på en klippformation.

Efter detta pass bar det av till hotellet för incheckning och dusch. Efter en riktigt god lunch väntade ett OL-pass i drömterrängen på Gropahåletkartan. Här blev det brunbildsorientering i den öppna och mycket kuperade strandskogen. En del sprang teknikbanor medan andra sprang "vanliga banor". Roligt var att under lägret gjorde våra ungdomar och nya orienterare stora framsteg under helgens OL-pass. Bra jobbat!

Torsås OK fyllde gott och väl den ena matsalen på hotellet.
Torsås OK fyllde gott och väl den ena matsalen på hotellet.
På väg ut i den underbara terrängen vid Gropahålet. Här väntade höga sanddyner och djupa gropar.
På väg ut i den underbara terrängen vid Gropahålet. Här väntade höga sanddyner och djupa gropar.

Tillbaka till hotellet och middag innan det för många bar av till Furubodaanläggningen och bad i de varma bassängerna och även bastu. En riktig höjdare! Åter på hotellet väntade en annan tradition på Furubodalägret: mellomys! Arrangörerna av melodifestivalen har varje år valt att lägga detta arrangemang samtidigt som Furubodalägret vilket vi i Torsås OK uppskattar väldigt mycket.

Att besöka simhallen i Furuboda har blivit en rolig tradition på Furubodalägret. Den varma bassängen är en höjdare efter en kamp i terrängen.
Att besöka simhallen i Furuboda har blivit en rolig tradition på Furubodalägret. Den varma bassängen är en höjdare efter en kamp i terrängen.

Söndagen startade med frukost på hotellet innan vi drog till nästa kanonområde: Furuboda södra. Starten gick dock från Friseboda vilket gjorde att samtliga fick känna på den södra delen av kartan. Här avgjordes bl.a. den fjärde etappen av O-ringen 2014. De djupa groparna, sandfälten och den öppna terrängen gör detta till ett otroligt roligt och utmanande område. Även här sprang en del teknikbanor med brunbild. De som sprang långa banan på 9,4 km fick här en kontrollplockbana med hela 46 kontroller! Häftigt!
Vi hade under lägret ordentlig tur med vädret då det trots regnvarningar var väldigt lite av den varan.

Nästan samtliga i gänget som deltog i Furubodalägret 2020. Här ses gänget vid Friseboda strax innan start vid sista passet.
Nästan samtliga i gänget som deltog i Furubodalägret 2020. Här ses truppen vid Friseboda precis innan start vid sista passet.

Nöjda åkte vi till Furuboda för dusch, lunch och en avslutningssamling innan vi vände hemåt efter ett intensivt läger med många Torsås OK:are. Tack till alla som följde med och hade trevligt tillsammans vid Åhuskusten! Hoppas att ni alla vill följa med igen! Nu väntar tävlingar framöver och vi hoppas att vi kan vara många Torsås OK:are som samlas under klubbsymbolen!

Jonas Persson, 2020-03-08