Kämpainsats på Tjoget

Så har årets Tjoget genomförts i Fagereke, mellan Lessebo och Hovmantorp. Årets upplaga, som var den 44:e, blev en verklig utmaning för klubben. Vi hade nog rekordmycket skador, sjukdomar och återbud så att över huvud taget få ihop ett eget lag är en stor bedrift. Många fick springa relativt otränade eller inte helt fräscha. Trots allt så tog sig hela laget runt godkända, något vi inte lyckats med under 2 raka Tjoget innan. Riktigt skoj!

Terrängen var oftast öppen men med ganska stenig botten på många håll. På slutet av många banor fanns en stigning som var lång men inte särskilt brant. Det är ovanligt med höjdskillnader på 60 meter i våra regioner men så var fallet i detta område. Hur som helst var terrängen bra i denna upplaga av breddstafetten Tjoget.

För oss i Torsås OK var det absolut viktigaste målet att ta oss i mål på alla 20 sträckorna. Roligt att flera också gjorde sitt första Tjoget. Det gäller Agnes Åsén, Axel och Adrie.
Jätteroligt att ni ställde upp och Helt nödvändigt för att vi skulle kunna stå på startlinjen med 20 egna löpare.

Tävlingen började kanonbra när en otränad Emil sprang in på en mycket imponerande 26:e plats på förstasträckan, drygt 2 minuter efter täten. Eftersom vi felstämplade förra året fick han starta längst bak och plockade alltså ett stort antal platser i det 70 lag stora startfältet.
Prestationer som stack ut resultatmässigt kan vi i alla fall nämna. Simon Fogelström gjorde en jätteprestation på långa natten, 8 km. Han sprang in på 53 minuter, 2.43 efter sträcksegraren, och en 11:e plats på sträckan. Otroligt bra gjort i den konkurrensen!
Evert följde upp med en 26:e plats på sträcka 9, också det en nattsträcka. Maria sprang starkt på sträcka 15, en damsträcka, och slutade som 8:a på sträckan. Adrie hoppade in i laget sent och gjorde ett bra lopp på sträcka 18 vilket resulterade i sträckplacering på 15:e plats. Lisa slutade på 19:e plats på sistasträckan trots att hon långt ifrån var kry.

Jonas tog 11 placeringar på 4:e sträckan, Adrie tog 5 och Simon F och Maria 4 vardera på sina sträckor. Här beror dock mycket på när i tävlingen man springer sin sträcka.

Hur som helst gjorde hela laget en strong insats och kämpade trots att många gånger förutsättningarna inte var de bästa. Vi gjorde detta TILLSAMMANS alla 20 och alla var lika delaktiga i att vi till slut hamnade på en 46:e plats av 70 startande lag! Vi har sagt det förut men det är stort att Torsås OK kan ställa ett eget lag på benen varje år. Det är långt ifrån alla klubbar som lyckas med detta. Ett riktigt stort tack till alla som kämpade i blåbärsris och stenig terräng denna helg!!

Något som gladde vad gäller årets Tjogetupplaga var att endast 6 lag blev ej godkända. Det kan låta mycket men året innan var det hela 17 lag. I år slutade OK Pan-Kristianstad som segrare före OK Orion och Växjö OK på tredje plats.

2020 går Tjoget 4-5 juli i Falebo som ligger öster om Emmaboda.
Det skulle vara jätteskoj om ni som tävlar sällan tidigt kunde boka in detta datum så att vi lättare kan få ihop ett lag och att alla får sträcklängder som passar bättre. Vi vill tacka alla som sprang för Torsås OK detta år. Vi vill även tacka alla som supportat laget på plats i Fagereke. Roligt också att vi är ett gäng som campar på Tjogetcampingen och har en grillkväll på lördagen.

Närmast väntar nu Hallands 3-Dagars för ett gäng i klubben. De tävlingarna går 12-14 juli öster om Varberg. Efter det kommer årets höjdpunkt O-ringen i Kolmården med start måndagen 22 juli.

Glöm nu inte bort Sommarkontrollerna som är ett bra sätt att hålla igång i vår finfina terräng. Dessutom är Naturpasset igång under hela sommaren.

Jonas Persson, 2019-07-07