O-ringen Höga Kusten 2018

Söndagen 22 juli startar årets upplaga av ”Världens största äventyr”. O-ringen går i år på Höga Kusten med Örnsköldsvik som centralort. Det är en av Sveriges vackraste platser och har dessutom enligt många Sveriges bästa orienteringsterräng. Det är både rejält kuperat, mycket tekniskt utmanande och otroligt vackert i den stenhällsrika terrängen. I nuläget är det 14532 anmälda till O-ringen och det lutar åt att det lär vara runt eller över 20 000 orienterare på plats.

Torsås OK ställer i år upp med 16 blåvita som kommer att kämpa i den kuperade terrängen runt Ö-vik. De som ställer upp är Simon Waxegård i H 12, Simon Fogelström i H 16, Lisa Olsson i D 16, Nathalie Westlund i D 16 Kort, Maria Johansson i D 21 Kort 2, Emma Olsson i Lätt 10,0, Ida Olsson i Medelsvår 3,3, Göran Henriksson i H 40 Kort 2, Magnus Olsson i H 45 1, Magnus Nilsson i H 45 Kort 1, Catrine Olsson i D 45 Kort 1, Jonas Persson i H 50 1, Tommy Olsson i H 60 Motion och Ulla Olsson i D 60 Motion. Dessutom har vi glädjande nog 2 i Mountainbikeklassen: Jonathan Westlund i H 20 och Jens Westlund i H 50. Riktigt roligt är att Simon Waxegård, Simon Fogelström och Magnus Nilsson gör sin premiär för klubben i O-ringensammanhang.
Vi är alltså 16 Torsås OK:are som kommer till start denna vecka, en okej siffra med tanke på avståndet till årets O-ringen.

Förra året i Arvika var vi 8 från Torsås OK. I år är vi dubbelt så många som ska kämpa i bergen vid Höga Kusten.
Förra året i Arvika var vi 8 från Torsås OK. I år är vi dubbelt så många som ska kämpa i bergen vid Höga Kusten.
Vi ser fram emot att vara en del av det fantastiska folkhavet när många av världens orienterare kommer till O-ringen i Höga Kusten.
Vi ser fram emot att vara en del av det fantastiska folkhavet när många av världens orienterare kommer till O-ringen i Höga Kusten.

I år kommer det inte att bli en stor sammanhållen traditionell O-ringenstad. Det finns en satelitcamping utanför Ö-vik i Svedjeholemn och nytt för i år är att många har camping centralt i staden men då utspritt på många platser. De flesta i klubben har camping inne i staden som sitt boendealternativ. O-ringentorget och etappbussarna ligger nere vid vattnet vid Fjällräven arena där Modo Hockey normalt huserar.

Torsås OK har fått tredje startgrupp och kommer alltså starta ganska sent på den första etappen. Tidigast blir det följaktligen den tredje etappen.

Det utlovas precis som senare upplagor av O-ringen ofta starkt kuperad terräng och vildmark. Detaljrikedomen kommer att vara stor och det kommer att bli en hel del klättring men även mycket utförslöpning.

De första två etapperna kommer att gå på arena Domsjö, söder om Örnsköldsvik. Här väntar större kupering, långa sträckor och mycket vägval bland bergen. Etapp 3 och 4 kommer att gå på Arena Backsjö, en bit nordväst om Örnsköldsvik. Etapp 3 är en medeldistans som mestadels kommer att gå utför. Många av oss kommer att ha en stigning på 155 höjdmeter till start. Den ser vi fram emot! Sista etappen går nära staden och arena Skyttis ligger i ett friluftsområde. Det kommer samtliga etapper vara starkt kuperat men vi kommer att få känna på fantastiskt fin orientering. Årets 5-Dagars ser alltså ut att bli både en fysisk utmaning och en orienterardröm.

Stig vann årets grej under O-ringen i Arvika. Vem blir det i år?
Stig vann årets grej under O-ringen i Arvika. Vem blir det i år?

Resultat mm hittas på www.oringenonline.se. Övrig info kan man nå på www.oringen.se.

Nästa års O-ringen går i Kolmården med Norrköping som centralort. Det är ett område som också har mycket fin och vild terräng. Förhoppningsvis kommer då flera nya i Torsås OK-gänget delta. "Världens största äventyr" är en fantastisk upplevelse man inte vill missa!

Nu laddar vi inför en härlig vecka tillsammans i Höga Kusten med förhoppningsvis kanonväder och fina vyer!

O-ringen startsida

Programtidning

Startlistor och resultat

Terränginfo

Aktiviteter

Veckoprogram

Höga Kusten turistinfo

Inspirationsfilm

Inspirationsfilm 2

Jonas Persson, 2018-07-17