Torsås OK:s tävling 5 maj

Så har vi i Torsås OK arrangerat ännu en tävling. Denna gång var det en nationell tävling i långdistans. Förutsättningarna var mycket goda då vi dels hade den fina kartan och terrängen i Söderåkra att arrangera i, dels hade vi den helg under året då det är minst risk för regn. Mycket riktigt fick vi en dag med riktigt fint väder.
Att förlägga arenan till skogen norr om grusgropen får ses som mycket lyckat med facit i hand. Vi fick en dag där alla njöt i den fina skogen.

Tidig morgon vid arenan och ett härligt lugn denna otroligt vackra och klara morgon.
Tidig morgon vid arenan och ett härligt lugn denna otroligt vackra och klara morgon.
Kontroll 70 höjdfoten, som många snart skulle besöka, på plats i den öppna terrängen.
Kontroll 70 höjdfoten, som många snart skulle besöka, på plats i den öppna terrängen. Få saker slår en tidig morgon då man provlöper kontrollerna. Otroligt vackert!

Det är alltid en kraftsamling i klubben att arrangera ett större arrangemang och det är härligt att se alla dra sitt strå till stacken. Vi har mer och mer hittat "våra roller" där vi gör det vi är bra på. Till i år har vi fått in flera av fjolårets nya och det är roligt att vi efter hand kan visa upp och lära ut hur vi arrangerar en tävling. Här får vi även lägga ut mer ansvarsfulla uppgifter med tiden. Ni som är nya i klubben får gärna säga vad ni har för ”specialistområden” eller om ni sett något område på tävlingen där ni tror att ni kan göra ett bra jobb.
En sak som är en utmaning i en mindre klubb är att det krävs mycket arbete och tid för att göra en bra tävling. Samtidigt ska vi även försöka att hålla igång vår dagliga verksamhet. Det är inte minst viktigt då vi, mycket glädjande, ifjol fick många nya. Här har vi försökt att göra en kompromiss för att lyckas med båda uppdragen.

Snart var det många fler på skogsarenan och njöt av det fina vädret.
Snart var det många fler på skogsarenan och njöt av det fina vädret.
Våra från fjolåret nya, Matilda och Felicia, ansvarade för Knatteknatet och gjorde det med den äran.
Våra från fjolåret nya, Matilda och Felicia, ansvarade för Knatteknatet och gjorde det med den äran.
På väg till start! Många blekingelöpare var på plats denna dag. Ronneby OK arrangerade glädjande nog en bussresa till vår tävling.
På väg till start! Många blekingelöpare var på plats denna dag. Ronneby OK arrangerade glädjande nog en bussresa till vår tävling.

Vi fick till en riktigt fin arena i pelarsalen i Övraby. Starten var förlagd en bit bort i mycket fin terräng så alla fick en bra start i den böljande tallskogen. Sedan bar det av till lite tuffare områden ibland. Framför allt de längsta banorna fick det tuffare då de skulle in i ett svårt område med gallringsris med ett par kluriga kontroller. Detta område har vi inte kunnat använda på länge men nu var det äntligen dags. Detta område kommer nu bara bli bättre och bättre ju äldre skogen blir.

I östra delen av kartan var det för årstiden ovanligt mycket vatten och det har vi verkligen fått känna på under vårvinterns provlöpningar då det var is och vatten på många sträckor. Tack till alla som var ute och sprang då i de tuffa förhållandena!

I mål var det många löpare som var nöjda med terräng och banor. Sedan finns det alltid saker som vi kan jobba på och förbättra. Här kan vi framhålla Eventors tjänst med deltagarenkäter. Det är jättebra när man kan få konstruktiv kritik. Det gör att vi kan spetsa arrangemangen ännu mer i framtiden. Tack till alla er som fyllt i dessa!

Arenan är verkligen full av olika slag av service och det är härligt att se alla som går in för att göra ett bra jobb. Här finns ju allt från sekretariat, resultatservice, marka, barnpassning, knatteknat, sjukvård, vätska, toalett, dusch och parkering. Dessutom ska det byggas minst en start med en hel del detaljer som ska fungera. Ett jättestort tack till er alla som lagt massor av tid i förberedelser och även mycket jobb under tävlingsdagen!
Tillsammans gör vi mycket bra saker som vi kan vara stolta över!

En sak som ställde till det för oss var att en av målenheterna visade fel tid, nämligen med 11 sekunder. Vi lyckades dock se till att alla i resultatet i Eventor fick rätt tid och de som undrar över att sträcktider och resultat ni fick på tävlingen inte stämmer med det slutgiltiga resultatet kan vara lugna. Rätt ska vara rätt! Vi ber om ursäkt för detta!

Full fart från start! Här möttes löparna av mycket öppen terräng från första steget.
Full fart från start! Här möttes löparna av mycket öppen terräng från första steget.
En Växjölöpare på väg till kontrollen sänkan.
En Växjölöpare på väg till kontrollen sänkan.
Längst i norr möttes löparna av otroligt öppen terräng. Bitvis är det dock högt blåbärsris som man får kämpa igenom.
Längst i norr möttes löparna av otroligt öppen terräng. Bitvis är det dock högt blåbärsris som man får kämpa sig igenom.
Snart kom löparna i målm i en strid ström. Här är det en liten Ronnebylöpare som stämplar i mål.
Snart kom löparna i mål i en strid ström. Här är det en liten Ronnebylöpare som stämplar i mål.

Om man ska nämna något som vi är lite ledsna över så är det att Smålands OF förlagt ett USM-läger till denna helg. Det är svårt att förstå att man kan förlägga det till denna helg då det samtidigt arrangeras tävlingar i Markaryd och i södra Östergötland. Vi har ju godkänt att ha tävling samtidigt som dessa även om det inte ger de bästa förutsättningarna. Att man då sent får reda på att förbundet arrangerar ett läger samma helg känns ju inte skoj. Detta gjorde att ungdomsklasserna var i stort sett tomma på smålandslöpare. Dessutom var det väldigt få föräldrar till dessa ungdomar på plats. Tur att vi har nära till Blekinge annars hade vi nog kunnat ställa in tävlingen.
Ja, när förbundet gång på gång basunerar ut att vi ska jobba för att få fler att starta på våra tävlingar och hur viktigt det är för sporten orientering kan man ju inte låta bli att fundera på hur man kan motarbeta detta syfte… Med tanke på allt arbete vi lagt ner och att ekonomin för tävlingen drabbas hårt känns det ju surt.

Prisutdelning för, framför allt de yngre.
Prisutdelning för, framför allt de yngre.
Markan lockade många denna soliga dag.
Markan lockade många denna soliga dag.
Många var det som dröjde sig kvar länge och njöt av vädret och skogen.
Många var det som dröjde sig kvar länge och njöt av vädret och skogen.

Vi måste dock se ljust på arrangemanget och allt arbete som lagts ner. Merparten av löparna var mycket nöjda. Vi fick till slut ihop 365 löpare. Det är faktiskt en imponerande siffra med tanke på förutsättningarna och kanske ett resultat av att vi fått ett rykte som duktiga arrangörer. Vi har nu sökt en nationell tävling och preliminärt fått ett tidigare datum på våren 2019. Här får vi nu dra de första grova strecken i planen för ett bra arrangemang.
Till slut ett stort tack till alla orienterare som kom till oss och gjorde dagen så lyckad. Det är jätteroligt att träffa så många positiva orienterarvänner och få visa upp den fina terräng vi har tillgång till i Torsås OK. Till alla Torsås OK:are ett jättestort tack till er som, och i vissa fall även åkt långt ”hem”, ställt upp med så mycket hårt arbete! Det är roligt att jobba på mot ett gemensamt mål! TACK!

Ihopplocket startar. Det var imponerande att se hur snabbt allt plockades ner och lastades in förrådet vid klubbstugan. Vill du ha något gjort bör du prata med en orienterare... ;)
Ihopplocket startar. Det var imponerande att se hur snabbt allt plockades ner och lastades in i förrådet vid klubbstugan. Vill du ha något gjort bör du prata med en orienterare... ;)

Jonas Persson, 2018-05-06